Rojters: Ukrajina traži od SAD kasetnu municiju

Rojters: Ukrajina traži od SAD kasetnu municiju

Ukrajina je udvostručila svoje zahteve za kontroverznom kasetnom municijom kojom želi da gađa ruske trupe iz bespilotnih letelica, izvestio je Rojters u ponedeljak, pozivajući se na američke zakonodavce. Oružje je zabranjeno u više od 100 zemalja zbog visokog rizika koje predstavlja za civilno stanovništvo, ali ne i u Rusiji, Ukrajini ili SAD.

Prema rečima američkih predstavnika Džejsona Kroua i Adama Smita, koji sede u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma, Kijev je pozvao Kongres da izvrši pritisak na administraciju predsednika Džoa Bajdena da odobri isporuke.

Sjedinjenim Državama je zakonom zabranjen izvoz takvog oružja, a nema naznaka da bi Bela kuća podržala taj potez.

Ukrajina posebno traži kasetne bombe MK-20 koje bi mogle da budu bačene iz dronova, pored artiljerijskih kasetnih granata kalibra 155 mm koje je Kijev već zatražio, rekli su zakonodavci agenciji. Rekli su da je zahtev stigao na prošlomesečnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kasetna municija MK-20 se isporučuje avionima i oslobađa više od 240 podmunicije u vazduh. Prema Smitu, ukrajinska vojska veruje da takvo oružje „ima bolju sposobnost probijanja oklopa“ od sredstava koja je ranije koristila.

Kasetna municija se smatra kontroverznom jer je sposobna da rasprši veliki broj bombi na široka područja, koja miruje dok se ne uznemiri. Konvenciju o kasetnoj municiji (CCM) iz 2008. kojom je zabranjeno oružje potpisalo je više od stotinu zemalja, ali ona nije univerzalno usvojena.

Ukrajina je tražila od SAD kasetnu municiju za borbu protiv Rusije barem od prošle jeseni, navodi časopis Foreign Polici. Međutim, Vašington nije bio voljan da udovolji zahtevima, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je u decembru rekao da „prema našoj sopstvenoj politici, imamo zabrinutost u vezi sa upotrebom te vrste municije“.

Bilo je više izveštaja o tome da Kijev koristi sovjetsko kasetno oružje u stambenim oblastima, i pre i nakon što je Moskva poslala svoje trupe u zemlju. Najvažnije prošlog marta, kada je raketa Točka-U sa kasetnim teretom ubila više od 20 ljudi i ranila desetine drugih u Donjecku. Kijev je negirao odgovornost za napad. Human Rights Vatch je u maju saopštio da ne može da potvrdi događaje.