Guverner Kalifornije neće održati govor o državi

Guverner Kalifornije neće održati govor o državi

Guverner Kalifornije Gevin Njusom ove godine neće dati državnu adresu, izbegavajući teleprompter koji ga je frustrirao zbog njegove disleksije u korist turneje po celoj državi ovog meseca, na kojoj može ističe svoje glavne političke ciljeve u neformalnijem okruženju.

To je prekid tradicije za Njuzoma, demokratu i potencijalno budućeg predsedničkog kandidata koji je mnogo puta pokušao da ponovo osmisli govor za modernu publiku. Pokušao je da ceo govor posveti samo jednoj temi — beskućnici 2020. godine — i korišćenju stadiona Dodžer tokom pandemije da iscrpljenim stanovnicima pruži poletni govor o „svetlijim danima koji su pred nama“.

Skriptirani govori su zadavali Njusomu probleme zbog njegove disleksije, uobičajene smetnje u učenju koja mu otežava čitanje i druge stvari vezane za čitanje. Zbog toga retko koristi beleške u svojim javnim nastupima i pamti ogromne količine činjenica i brojki. Prošle godine je pozvao poslanike da čuju njegov govor u velikoj sali u Sakramentu, delom zato što bi mogao da koristi veći ekran.

Skoro svaki guverner u SAD daje adresu države, koja imitira govor o stanju Unije koji predsednik svake godine drži Kongresu. Ustav Kalifornije zahteva da guverner svake godine izveštava zakonodavno telo države „o stanju države“.

Pre Drugog svetskog rata, guverneri bi ispunili ovaj zahtev slanjem pisma zakonodavnom telu. To se promenilo 1940-ih, kada je bivši guverner Erl Voren — koji će kasnije postati glavni sudija Vrhovnog suda SAD — počeo da drži zvaničan govor pred zakonodavstvom, kaže Aleks Vasar, bibliotekar u Državnoj biblioteci Kalifornije koji deluje kao nezvanični istoričar državnog zakonodavstva. Guverneri od tada drže govore.

Ove godine Njusom planira da ispuni svoj ustavni zahtev slanjem pisma državnom zakonodavnom telu. Sledeće nedelje, kaže kancelarija guvernera, Njusom planira da krene u četvorodnevnu turneju po državi kako bi istakao svoje prioritete.

„Davno su prošli dani jednosatnog gubernatorskog obraćanja na televiziji u udarnom terminu kada su svi odlazili u svoju dnevnu sobu i gledali“, rekao je Met Bareto, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu. „Možda guverner misli da postoje efikasniji načini da se izađe u zajednicu i direktno razgovara sa biračima.

Njusom je otvoreno govorio o svojoj disleksiji, uključujući pisanje poluautobiografske knjige za decu 2021. godine, obećavajući da će sav prihod donirati Međunarodnom udruženju za disleksiju. Stanje ga nije usporilo. Njusom je već ove godine održao dva velika govora: svoje drugo inauguraciono obraćanje i višesatni brifing o budžetu za novinare, oba u januaru.

„Na osnovu svog inauguracionog obraćanja i januarskog budžeta, guverner se raduje ispunjavanju svoje ustavne obaveze da ažurira zakonodavno telo o stanju države — i pridruži se zakonodavcima širom Kalifornije da iznesu transformativne policijske predloge koji će ojačati naše zajednice“, rekao je Entoni Jork , Nevsomov viši savetnik za komunikacije.

Tom Leki, predsedavajući republikanskog poslaničkog kluba u Skupštini, nazvao je Njusomovu turneju načinom „da se odvrati od njegovog rekorda neuspeha“.

„Format njegove poruke je manje važan od njenog sadržaja — poštena država treba da prizna da je Kalifornija u nevolji“, rekao je Leki, ukazujući na pitanja kao što su inflacija, kriminal i beskućništvo.

Poslednjih godina, govor o državi Kalifornije je izbledeo iz javnosti. Mnogi guverneri bi održali govor ujutru na zajedničkoj sednici zakonodavnog tela, daleko od publike u udarnom terminu. Ti govori su služili drugoj svrsi, označavajući početak pregovora sa zakonodavnim liderima i omogućavajući guverneru da postavi dnevni red za rad zakonodavaca.

Najveći cilj Nevsomove politike ove godine je donošenje zakona kojim bi se velike naftne kompanije kažnjavale zbog prevelikog profita. Njusom kaže da će to pomoći da se obuzda rastući troškovi gasa, koji su prošlog leta dostigli najviši nivo od skoro 6,44 dolara po galonu. Zakonodavna skupština tek treba da reaguje na Njusomov predlog, a neke demokrate su izrazile zabrinutost zbog predloga na nedavnom javnom saslušanju.

„Glavna primedba na guvernera u Sakramentu je to što on ne komunicira sa zakonodavnim telom da bi oni znali gde je on u vezi sa kontroverzama i šta mu daje prioritet“, rekao je Tad Kuser, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu. . „Otkazajući svoj jedan veliki sastanak sa zakonodavnim telom, on bi zaista mogao da košta sebe sa ovom insajderskom publikom.

Nije tako, kaže predsednik skupštine Entoni Rendon.

„Ako ništa drugo, mislim da ovo pomaže u izgradnji odnosa između pojedinačnih članova i guvernera, posebno u vreme kada je skoro četvrtina tela nova“, rekao je Rendon. „Mislim da je sjajno. Ne, to uopšte nije znak napetosti među nama.”