Severna Koreja upozorava SAD da ne obaraju probne rakete

Severna Koreja upozorava SAD da ne obaraju probne rakete

Severna Koreja je saopštila da će se svaki potez za obaranje jedne od njenih probnih raketa smatrati objavom rata i okrivila zajedničku vojnu vežbu između Sjedinjenih Država i Južne Koreje za rastuće tenzije, preneli su u utorak državni mediji KCNA. .

Kim Jo Džong, moćna sestra lidera Kim Džong Una, upozorila je u saopštenju da će Pjongjang to videti kao „objavu rata“ ako SAD preduzmu vojnu akciju protiv testiranja strateškog oružja Severa.

Ona je takođe nagovestila da bi Sever mogao da ispali više projektila u Tihi okean. Sjedinjene Države i njihovi saveznici nikada nisu oborili severnokorejske balističke rakete, koje je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranio, ali je to pitanje privuklo novu pažnju pošto je Sever nagovestio da će ispaliti više projektila iznad Japana.

„Tihi okean ne pripada dominijumu SAD ili Japana“, rekao je Kim.

Analitičari kažu da bi, ako Severna Koreja ispuni svoju pretnju da pretvori Tihi okean u „poligon za paljbu“, to omogućilo izolovanoj i nuklearno naoružanoj državi da napravi tehnički napredak pored signalizacije svoje vojne rešenosti.

U odvojenom saopštenju, šef Odeljenja za strane vesti u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje optužio je SAD da su „pogoršale“ situaciju izvođenjem zajedničke vazdušne vežbe sa bombarderom B-52 u ponedeljak i planiranjem terenskih vežbi SAD i Južne Koreje.

Kao odgovor, Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi odnosima sa Severom, reklo je da je za pogoršanje situacije kriv „nepromišljeni nuklearni i raketni razvoj“ Pjongjanga.

Sjedinjene Države su rasporedile bombarder B-52 za zajedničku vežbu sa južnokorejskim borbenim avionima, u, kako je južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo, predstavljalo demonstraciju sile protiv nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje.

Dve zemlje će od sledeće nedelje izvesti više od 10 dana velikih vojnih vežbi poznatih kao vežbe „Štit slobode“.

U utorak su američki i južnokorejski ratni avioni vežbali brzo poletanje u vežbi osmišljenoj kao odgovor na pretnje Severne Koreje da će uništiti aerodrome, izvestila je novinska agencija Jonhap.

Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji kao nasleđe Korejskog rata 1950-1953, koji se završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, ostavljajući zemlje tehnički u ratu.