Grčka vlada bi mogla da odloži izbore zbog velike železničke katastrofe

Grčka vlada bi mogla da odloži izbore zbog velike železničke katastrofe

Nesreća sa vozom, u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, promenila je plan grčke vlade da održi izbore u aprilu, a vlasti razmatraju 14. ili 21. maj kao mogući alternativni datum.

Politička debata u Atini se intenzivirala nakon tragedije u vozu i izvršila pritisak na vladu. Prema pisanju medija, svita grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa namerava da održi nacionalne izbore 21. maja, a ako bude neophodan drugi krug – s obzirom na to da će se primenjivati novi izborni zakon – on će se održati 2. jula.

To znači da će izbori biti održani usred turističke sezone, što bi potencijalno moglo imati značajan uticaj na privredu.

S druge strane, neki smatraju da bi ovaj datum mogao biti od koristi za vladu s obzirom na to da će omladina ili raditi tokom letnje sezone ili će biti na odmoru pa neće glasati.

Prema anketama, mladi su se okrenuli od konzervativne vlade Micotakisa.

Pre tragedije u vozu, vladajuća Nova demokratija vodila je u svim anketama. Međutim, od katastrofe, gnev javnosti raste i politički pejzaž se promenio.

Prema analitičarima u Atini, novi izborni zakon učiniće koalicionu vladu neizbežnom, jer će strankama biti teško da dobiju apsolutnu većinu i formiraju jednopartijsku vladu.

U prvom krugu će funkcionisati proporcionalni sistem; u drugom krugu za formiranje vlade jedne stranke ili koalicije biće potrebno oko 38% glasova.

Podsetimo, Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) pokrenulo je istragu o ugovoru o modernizaciji grčkog sistema za signalizaciju i daljinsko upravljanje vozovima nakon masovne katastrofe u kojoj je stradalo 57 ljudi.