Američki ministar odbrane u nenajavljenoj poseti Bagdadu

Američki ministar odbrane u nenajavljenoj poseti Bagdadu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin posetio je u utorak nenajavljenu posetu iračkoj prestonici Bagdadu, samo nekoliko dana pre 20. godišnjice invazije predvođene SAD kojom je svrgnut Sadam Husein.

Ostina je na tačdaunu u Bagdadu pozdravio general-major Metju Mekfarlejn, američki komandant u Iraku. Očekuje se da će se ministar odbrane sastati sa najvišim zvaničnicima tokom posete Iraku, koji je dom stotinama američkih vojnika koji pomažu u borbi protiv militantne grupe Islamska država.

Od invazije koju su predvodile SAD 2003. godine koja je uklonila dugogodišnjeg diktatora Sadama sa vlasti, Irak je bio tačka trvenja između Sjedinjenih Država i Irana. Teheran je znatno proširio svoj uticaj u Iraku u poslednjih 20 godina.

Uprkos porazu u Iraku 2017, militanti IS i njihove spavače ćelije i dalje vrše napade u zemlji, kao i u susednoj Siriji. IS je ubio i ranio desetine iračkih vojnika tokom proteklih meseci. Sjedinjene Države pozivaju zemlje širom sveta da vrate svoje građane iz kampa Al Hol na severoistoku Sirije, u kojem se nalaze desetine hiljada uglavnom žena i dece povezanih sa IS. Ogromna većina njih su Iračani i Sirijci.

Irak je povratio više od 500 žena i dece iz al-Hola tokom proteklih nedelja.