Duda pred afričkim liderima govorio o motivu ruskog rata protiv Ukrajine

Duda pred afričkim liderima govorio o motivu ruskog rata protiv Ukrajine

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je premijerima Ruande Eduardu Ngirenteu i Mozambiku Adrijanu Malejaniju da Rusija vodi imperijalnu, neokolonijalnu politiku, pokušavajući oružanom agresijom da osvoji ukrajinski narod i prigrabi njegove prirodne resurse i potencijal.

Duda se osvrnuo na to pitanje u ponedeljak, govoreći na brifingu u okviru 5. konferencije UN o najnerazvijenijim zemljama, koja se održava u Kataru, piše Ukrinforma.

Kako je Duda naveo, on je imao sastanke sa premijerima Ruande i Mozambika. Ruanda je, kako je rekao, važan ekonomski partner Poljske, dok će Mozambik naredne dve godine biti nestalni član Saveta bezbednosti UN i sada privremeno predsedava tim telom.

Prema rečima predsednika, jedna od tema bila je agresija Rusije na Ukrajinu. On je napomenuo da je sa liderima afričkih zemalja razgovarao kao sused (Ukrajine) i kao neko „ko je od samog početka agresije Rusije, kao i ranije, svedok šta se dešava i zna istinu o ruskoj agresiji. agresije u Ukrajini“.

Duda je premijerima poručio da je reč o potpuno ničim izazvanoj agresiji, a da je ruska propaganda, koja je toliko masovna u Africi i u UN, lažna.

„Informacije koje šire ruski formalni ili neformalni izvori i one koje prenose ruski mediji nemaju nikakve veze sa istinom, a to je zapravo ruski imperijalizam koji otkriva svoje lice. Ovo je ruski imperijalizam, koji je neka vrsta neokolonijalizma, jeste volja da se potčini ukrajinski narod i Ukrajina, da se preuzmu njena ogromna prirodna bogatstva i potencijal ukrajinskog društva i Ukrajine jer se radi o pokušaju preuzimanja ovog potencijala. To je glavni motiv ruskih akcija“, naglasio je Duda.

Duda je dodao da je ubedio lidere dve afričke zemlje da se ruski imperijalizam mora zaustaviti, jer mu nije mesto u 21. veku.

„U ovom kontekstu, to je bio veoma moćan razgovor“, naveo je Duda.

Duda je takođe naglasio da je sa predstavnicima arapskog sveta u Kataru razgovarao o suprotstavljanju ruskim dezinformacijama u ovom delu sveta. On je napomenuo da je uticaj ruske propagande na Arapskom poluostrvu i dalje značajan. Stoga je neophodno reći istinu o ruskoj agresiji u Ukrajini.