Istraživači razvijaju sistem za isporuku lekova sa sopstvenim napajanjem

Istraživači razvijaju sistem za isporuku lekova sa sopstvenim napajanjem

Tim naučnika razvio je novu tehnologiju sa potencijalom da promeni budućnost isporuke lekova.

Razvijeni uređaj predstavlja prvi implantabilni sistem za isporuku lekova koji se pokreće spoljnim izvorima svetlosti različitih talasnih dužina, a ne elektronikom. Takođe je prvi koji se može apsorbovati u telu (izbegavajući hiruršku ekstrakciju) dok i dalje omogućava aktivnu kontrolu i programiranje od strane operatera (npr. lekara, medicinske sestre ili pacijenta). Studija koja naglašava ovaj uređaj objavljena je danas u Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Ova tehnologija predstavlja proboj koji se bavi nedostacima postojećih sistema za isporuku lekova – onaj koji bi mogao imati važne i široke implikacije za sve, od epidemije opijata do načina na koji se tretmani raka precizno isporučuju“, rekao je Colin Franz, MD, Ph.D.

Trenutni implantabilni sistemi za isporuku lekova se koriste za lečenje medicinskih stanja u rasponu od hroničnog bola i spastičnosti mišića do raka i dijabetesa. Pasivni sistemi omogućavaju postepeno oslobađanje lekova i ne zahtevaju ekstrakciju na kraju njihove upotrebe, ali ih korisnik ne može aktivno kontrolisati (npr. isključiti, povećati ili smanjiti isporuku leka). Nasuprot tome, aktivni sistemi koji omogućavaju programibilno oslobađanje leka zahtevaju napajanje i elektronske delove, i na kraju zahtevaju drugu operaciju za ekstrakciju uređaja.

Da bi testirali ovu novu tehnologiju, istraživači su je hirurški implantirali u desni išijasični nerv pojedinačnih pacova. Svaki uređaj je sadržao tri rezervoara za lekove napunjene lidokainom, uobičajenim lekom koji blokira nervni bol. Zatim su tri LED diode postavljene preko mesta implantacije da bi se pokrenulo oslobađanje leka. Naknadno testiranje pokazalo je značajno olakšanje bola među pacovima. Štaviše, istraživači su uspeli da postignu različite obrasce ublažavanja bola u zavisnosti od sekvence LED svetla u boji.

„Utvrdili smo da je ovaj pristup efikasna, sigurna i ne izaziva zavisnost alternativa sistemski isporučenim lekovima protiv bolova“, rekao je dr Džon Rodžers sa Univerziteta Northwestern. „Pored toga, može se skalirati. Iako smo koristili kombinaciju tri LED diode u našem testiranju dokaza o konceptu, napredujući, potencijalno možemo da je povećamo do 30 različitih LED talasnih dužina, nudeći mnogo više programa za ublažavanje bolova.“

U budućim studijama, naučni tim će pregledati različite bezbednosne elemente pre nego što zatraži odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za klinička ispitivanja na ljudima.

„Ova tehnologija ima mnogo obećavajućih implikacija u rehabilitacionoj medicini i šire, a saradnja između lekara, naučnika materijala i biomedicinskih inženjera u Shirlei Rian AbilitiLab i Northvestern univerzitetu brzo ubrzava klinički relevantna otkrića“, rekao je dr Franz, koji je takođe docent. fizikalne medicine i rehabilitacije i neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg.