Procena rizika od prekomernog unosa folne kiseline

Procena rizika od prekomernog unosa folne kiseline

Dobro je poznato da suplementacija folnom kiselinom može značajno smanjiti rizik od urođenih mana, uključujući defekte neuralne cevi kao što je spina bifida, najčešći urođeni defekt centralnog nervnog sistema i drugi najčešći od svih strukturnih urođenih mana. Više od 80 nacija, uključujući SAD pre 25 godina, uspostavilo je obavezne programe obogaćivanja hrane folnom kiselinom, koji su bili uspešni.

„Međutim, postoji nedostatak istraživanja o tome da li prekomerni unos folne kiseline ima potencijal da naškodi ljudskim bićima“, rekao je ko-korespondent, dr Richard H. Finnell, Villiam T. Butler, MD, uvaženi profesor katedre u Centru za precizno zdravlje životne sredine i odeljenja za molekularnu i ćelijsku biologiju, molekularnu i ljudsku genetiku i medicinu na Bejlor koledžu medicine.

Postoje izveštaji o neželjenim efektima povezanim sa visokim unosom folata kod ljudi. U ovoj studiji objavljenoj u časopisu Cell Discoveri, Finnell i njegove kolege istraživali su na životinjskom modelu potencijalni efekat suplementacije folne kiseline na stope mutacije DNK i druge genetske modifikacije kao što je metilacija celog genoma, koja može promeniti količinu bilo kog datog genskog proizvoda. se izražava u ćelijama.

Životinje su dobile jednu od tri dijete sa suplementom folnom kiselinom: nizak nivo folne kiseline, kontrola folne kiseline i visoka koncentracija folne kiseline. „U poređenju sa učestalošću mutacija u grupi ishrane koja je kontrolisala folnu kiselinu, ona u grupi sa ishranom sa niskim sadržajem folne kiseline povećala se dva puta, a grupa sa visokom količinom folne kiseline 1,8 puta“, rekao je Finnell.

Istraživači su otkrili da su geni za popravku DNK bili značajno hipermetilovani u ishrani sa visokim sadržajem folne kiseline, što sugeriše da višak suplementacije folnom kiselinom može uticati na stopu mutacije smanjenjem ekspresije gena za popravku DNK i posledično narušavanjem aktivnosti popravke DNK. Razumevanje ovih mehanizama zahteva dalje istraživanje.

„Efekti ishrane sa visokim ili niskim sadržajem folne kiseline trebalo bi da budu potvrđeni u ljudskoj populaciji u budućim studijama“, rekao je Finnel. „Naši podaci potvrđuju da bi suplementacija folnom kiselinom trebalo da bude ograničena na idealan opseg koristi. Ono što imamo ovde je ‘Efekat Zlatokose’: premalo ili previše dobre stvari (folne kiseline) možda nije tako dobra stvar.“