Problem satelitskih tragova koji kvare Hubble slike se pogoršavaju

Problem satelitskih tragova koji kvare Hubble slike se pogoršavaju

Međunarodni tim svemirskih naučnika skreće pažnju na rastući problem satelitskih tragova koji kvare slike snimljene svemirskim teleskopima kao što je Habl. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Astronomi, grupa je koristila podatke više od 11.000 naučnika građana kako bi procenila stepen problema i dala predviđanja o budućnosti.

Dugi niz godina, naučnici koji rade u zemaljskim opservatorijama su sve više zabrinuti zbog problema satelita koje je napravio čovek koji zamućuju pogled na objekte u svemiru. Kako je više satelita raspoređeno i kako takvi teleskopi postaju sve sofisticiraniji i osetljiviji, zabrinutost je samo rasla. Poslednjih godina, naučnici koji proučavaju podatke sa svemirskih teleskopa takođe su postali zabrinutiji, posebno u svetlu planova za slanje mega-sazvežđa satelita u orbitu.

U ovom novom naporu, istraživači su fokusirali svoj rad isključivo na slike koje je dao svemirski teleskop Hubble. Njegova orbita je bliža Zemlji od satelita u niskoj orbiti. Dakle, takvi sateliti ponekad mogu da prođu između Habla i njegovih ciljeva. Rezultat su tačke svetlosti ili tragovi sa satelita preko slika, što ih generalno čini beskorisnim.

Da bi bolje razumeli veličinu problema, istraživači su angažovali više od 11.000 naučnika građana koji su učestvovali u projektu Hubble Asteroid Hunter. Učesnici su pogledali serije slika koje je Habl snimio u periodu od 2001. do 2021. i označili one sa satelitskim trakama. Koristili su algoritam mašinskog učenja da analiziraju rezultate i daju predviđanja u vezi sa ukupnim verovatnim brojem Hablovih ekspozicija.

Otkrili su da otprilike 2,7% Hubble slika verovatno ima satelitske trake. Takođe su primetili da su se šanse da se pruge pojave na bilo kojoj slici povećale tokom godina od 2009. do 2020. sa 3,7 na 5,9%.

Istraživači napominju da su glavni igrači u poslu satelitske isporuke, kao što su Starlink i One Veb, najavili planove da pošalju još hiljade satelita u orbitu, što će znatno povećati broj oštećenih slika. Oni sugerišu da je rešenje problema slanje svemirskih teleskopa dalje u svemir, kao što je urađeno sa svemirskim teleskopom Džejms Veb.