Toblerone menjaju dizajn zbog pravila o „švajcarstvu“

Toblerone menjaju dizajn zbog pravila o „švajcarstvu“

Proizvođači Toblerone-a skidaju slike čuvenog švajcarskog Materhorna i švajcarske zastave sa pakovanja poslastice mlečne čokolade dok sele deo proizvodnje u Slovačku, piše AP.

Mondelez International iz Dirfilda, Ilinois, koji je vlasnik brenda rođenog u Švajcarskoj, saopštio je u ponedeljak da je u procesu prilagođavanja ambalaže proizvoda Toblerone da bude u skladu sa strogim pravilima u Švajcarskoj o tome kako se proizvodi kvalifikuju za željeni naziv „švajcarski“ — kako to percipira neke kao standard kvaliteta.

„Redizajn ambalaže uvodi modernizovan i aerodinamičan planinski logo koji je u skladu sa geometrijskom i trouglastom estetikom“, rekla je portparolka Mondeleza Livija Kolmic u mejlu.

U junu, kompanija je objavila planove da prepusti proizvodnju nekih Toblerone čokolada kasnije ove godine u Bratislavu, slovačku prestonicu — gde su plate i troškovi života daleko niži nego u bogatoj, skupoj Švajcarskoj.

Promena pakovanja utiče na šipke od 35 i 50 grama koje će se proizvoditi u Slovačkoj: veće, 100-gramske „tablete” i dalje će se proizvoditi u Bernu, glavnom gradu Švajcarske, kaže kompanija.

Zakon o „švajcarstvu“ proizvoda usvojen je 2017. godine i ima za cilj da zaštiti okvire švajcarske proizvodnje. Kada su u pitanju namirnice, moraju biti ispunjena dva kriterijuma: najmanje četiri petine sirovina koje ulaze u proizvod moraju da potiču iz Švajcarske, a prerada koja daje proizvodu njegove „bitne karakteristike“ mora se izvršiti u Švajcarska.

Čokoladica, napravljena od meda i bademovog nugata, prepoznatljiva je po svom trouglastom „vrhu“ obliku koji podseća na planinski lanac i odgovarajućoj trouglastoj ambalaži — prodaje se u brojnim zemljama i u bescarinskim prodavnicama širom sveta.

Toblerone se već proizvodi u drugim zemljama – naročito krajem prošlog veka. Poslasticu je pre 115 godina izmislio švajcarski poslastičar Teodor Tobler, a naziv brenda je spoj porodičnog imena i italijanske reči „torrone” – nugat.

Mondelez je već naišao na povratnu informaciju zbog svojih promena na Toblerone u prošlosti: potez od pre mnogo godina da se proširi jaz između vrhova čokolade — smanjenje težine šipki, ali zadržavanje cene na istoj, poznato kao „smanjenje“ – izazvao je gnev u Britanija, gde je promena uglavnom stupila na snagu.