Poljska poziva na nove sankcije Belorusiji nakon presude Tihanovskoj

Poljska poziva na nove sankcije Belorusiji nakon presude Tihanovskoj

Portparol poljske vlade Pjotr Miler je, komentarišući presudu liderki udružene beloruske opozicije Svitlani Cihanovskoj, istakao potrebu da Evropska unija uvede sankcije Minsku.

„Nažalost, beloruski režim dosledno jača svoju unutrašnju politiku… Revijalna suđenja koja se u poslednje vreme vode, naknadne presude raznim ljudima pokazuju da se protiv Belorusije, nažalost, moraju preduzeti dalekosežne mere iz perspektive međunarodnih sankcije“, rekao je Miler na konferenciji za novinare u ponedeljak.

On je napomenuo da je Poljska apelovala na Savet Evropske unije sa zahtevom da se sankcije koje su trenutno na snazi protiv Rusije proširi i na Belorusiju.

„Reč je o ekonomskim sankcijama. Smatramo da bi slične sankcije trebalo primeniti i na Belorusiju, pre svega zbog toga što je omogućila vojna dejstva ruskih trupa sa teritorije Belorusije, ali i zbog ovih akcija nedavno, koje su intenzivirale represija protiv opozicionih aktivista u Belorusiji“, dodao je portparol poljske vlade.

Takođe, prema Milerovim rečima, poljski premijer Mateuš Moravjecki apelovao je preko raznih evropskih kanala sa zahtevom „da se na spisak sankcija uvrste svi ljudi koji učestvuju u pokaznim suđenjima na teritoriji Belorusije, bilo da su tužioci, sudije ili druga lica koja su elementi institucija represije na teritoriji Belorusije“.

Ranije u ponedeljak, kako je saopšteno, gradski sud u Minsku doneo je presudu u odsustvu u krivičnom predmetu članova Koordinacionog saveta beloruske opozicije. Između ostalog, na 15 godina zatvora u koloniji opšteg režima osuđena je liderka opozicije i bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svitlana Cihanouskaja.

Bivši ministar kulture Pavlo Latuška osuđen je u odsustvu na 18 godina zatvora. Još troje učesnika u slučaju – Marija Moroz, Olga Kovalkova i Serhij Dilevski – osuđeni su na po 12 godina zatvora.

Svitlana Tihanovskaja se kandidovala na predsedničkim izborima Belorusije 2020. umesto svog supruga Serhija, koji je priveden tokom predizborne kampanje i osuđen na 18 godina zatvora u decembru 2021. godine.

Izbori 2020. proglašeni su nameštenim u korist Lukašenka, koji se obračunao sa neslaganim demonstrantima. Od tada, Tihanovskaja je u inostranstvu, gde obavlja stvarnu političku aktivnost kao legitimni predstavnik Belorusije, priznat od strane brojnih zapadnih zemalja.