Al Kaida kaže da su dva operativca ubijena u napadu dronom u Jemenu

Al Kaida kaže da su dva operativca ubijena u napadu dronom u Jemenu

Ogranak Al Kaide na Arapskom poluostrvu saopštio je da su dvojica operativaca militantne grupe, uključujući njenog šefa medija, ubijena od strane osumnjičenog američkog drona u centralnom Jemenu prošlog meseca.

Saopštenje je stiglo u nedelju u čitulji na pet stranica postavljenoj na veb-sajtovima militanata koje obično koristi ekstremistička grupa.

U njemu se navodi da je šef medija grupe ubijen zajedno sa još jednim članom Al Kaide kada je navodni američki napad dronom pogodio njihovu rezidenciju u centralnom Jemenu 26. februara.

CIA je odbila da komentariše sumnjivi napad.

Još jedan za koji se sumnja da je američki napad na operativce Al Kaide u januaru navodno ubio troje u Jemenu.

Al Kaida je saopštila da je Hamad al-Tamimi, šef medija terorističke grupe, ubijen zajedno sa još jednim članom ogranka Al Kaide kada je njihova kuća u blizini jemenskog grada Marib prošlog meseca pogođena u navodnom američkom napadu.

Nekoliko dana nakon februarskog napada, američka vojska je saopštila da te nedelje nije izvela nikakve napade u Jemenu, a CIA je odbila da komentariše

Tri jemenske plemenske starešine izjavile su za Asošiejted pres da je napad bio usmeren na kuću u kojoj je al-Tamimi živeo u oblasti Vadi Ubajda, nedaleko od mesta gde su u drugom navodnom napadu SAD ubijena tri osumnjičena operativca grupe u januaru. Sva trojica su govorila pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde ekstremista prisutnih u Maribu.

U januarskom napadu, činilo se da su osumnjičeni članovi Al Kaide ubijeni od strane Hellfire R9Ks, inače poznatog kao „leteći Ginsu“ ili „bomba s nožem“, na osnovu slika olupine koje su analizirali AP i stručnjaci za oružje. Poznato je da je CIA u prošlosti koristila dron protiv visoko vrednih ciljeva.

Dva napada postavljaju pitanja u vezi sa tajnom kampanjom američkih bespilotnih letelica u Jemenu, koja je počela pre oko 20 godina.

Al-Kaida na Arapskom poluostrvu, takođe poznata po svom akronimu AKAP, aktivna je u nekoliko regiona u Jemenu, uključujući Marib i druge udaljene provincije. Veruje se da je to jedna od najopasnijih grana terorističke mreže Al Kaide.

Eksperti UN-a veruju da AKAP broji nekoliko hiljada članova, čiji su redovi pojačani stranim borcima.

Godine građanskog rata, koji je sukobio pobunjenike Huti koje podržava Iran i koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom koja se bori za vraćanje međunarodno priznate vlade Jemena na vlast, omogućile su Al Kaidi da održi prisustvo, posebno u udaljenim oblastima Jemena sa više bezakonja.

Rat u Jemenu počeo je 2014. godine kada su Huti napustili svoje severno uporište i zauzeli glavni grad Sanu, zajedno sa većim delom severa zemlje. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je 2015. Sukob je izazvao jednu od najgorih humanitarnih kriza na svetu i gurnuo osiromašeni Jemen na ivicu gladi.