Rudari postaju uznemireni dok Kanada pooštrava pravila o stranim ulaganjima

Rudari postaju uznemireni dok Kanada pooštrava pravila o stranim ulaganjima

Mlađe rudarske kompanije koje se nadaju da će proizvoditi litijum, nikl i druge zelene energetske metale su zabrinute da bi kanadska rekonstrukcija nekih inostranih investitora mogla da ograniči njihovu sposobnost prikupljanja sredstava za rudnike i srodne objekte.

Otava je prošle jeseni predložila jačanje svog Zakona o ulaganjima Kanade (ICA) kako bi ministrima vlade dali ovlašćenje da blokiraju ili oslobode kritična ulaganja u minerale ako veruju da takvi poslovi ugrožavaju nacionalnu bezbednost. Promene bi u suštini dale vladi veću kontrolu nad kompanijama koje kotiraju na berzi u Torontu i očekuje se da će biti finalizovane ovog proleća.

Ta tenzija će biti na vrhu svesti na ovonedeljnoj godišnjoj konferenciji Kanadskog udruženja istraživača i programera (PDAC) u Torontu, jednom od najvećih svetskih okupljanja rudarskih kompanija i njihovih finansijera.

Skoro polovina svetskih rudarskih kompanija nalazi se na listi u Torontu, a grad je dugo bio glavna destinacija za mlađe rudarske kompanije za prikupljanje sredstava, iznad čak i rivalskih berzi u Sidneju, Njujorku i Londonu.

„Proces pregleda ICA-a mogao bi da bude dugotrajan i nepredvidiv, što bi dovelo do neizvesnosti za potencijalne investitore i moglo bi otežati mlađim rudarima da privlače investicije“, rekao je Stiven Pejn, koji vodi tim za energetiku i prirodne resurse u konsultantskoj kući BDO Advisori.

Promene se naširoko vide kao odbrambena mera protiv Kine, koja je uložila 7 milijardi dolara u kanadski sektor baznih metala u poslednjih 20 godina, navodi S&P Market Intelligence. Kanadski zvaničnici su prošle jeseni naredili kineskim kompanijama da prodaju udeo u tri litijumske kompanije koje se nalaze u Torontu, od kojih dve razvijaju rudnike van Kanade.

„Efekat ovih naredbi je bio da prestraše investitore i verovatno odvedu kapital i preduzetnike u rudarstvo u druge jurisdikcije“, rekao je Pol Fornacari, advokat jedne od kompanija koje su bile prinuđene da napuste kineske investitore.

Kanadsko ministarstvo industrije, koje predvodi promenu pravila, nazvalo je kritične minerale „ključnim za budući prosperitet naše zemlje“.

„Odlučni smo da radimo sa kanadskim preduzećima na privlačenju stranih direktnih investicija od partnera koji dele naše interese i vrednosti“, rekao je portparol ministra industrije Fransoa Filipa Šampanja.

Međutim, vladini udari bi mogli da se povrate i naškode Kanadi jer rudarska industrija podupire veliki deo privrede zemlje, kažu investitori i analitičari.

„Bez sumnje, implikacije odluke da se ograniči glavni put tokova kapitala treba da budu dopunjene kapitalom slične veličine i blagovremenim“, rekao je Din Mekferson, šef globalnog rudarstva na berzi u Torontu.

Otava je prošle godine pokrenula planove za ulaganje 3,8 milijardi kanadskih dolara (2,79 milijardi dolara) u jačanje kanadskog sektora kritičnih materijala i pojednostavljenje izdavanja dozvola za rudnike.

„Vlada mora imati na umu da potencijalno stvara prazninu koju treba popuniti“, rekao je Pierre Gratton, predsednik Udruženja rudara Kanade, industrijske trgovinske grupe.