Izraelski ministri odobrili predlog zakona o poklonu Netanjahuu od 270.000 dolara

Izraelski ministri odobrili predlog zakona o poklonu Netanjahuu od 270.000 dolara

Ministri izraelske vlade predložili su u nedelju nacrt zakona koji će premijeru Benjaminu Netanjahuu omogućiti da zadrži donaciju od 270.000 dolara koju je dobio od rođaka da plati svoje pravne račune dok se bori protiv optužbi za korupciju.

Predlog zakona je deo predloga revizije izraelskog pravnog sistema od strane Netanjahuove nove vlade. Plan je izazvao žestoke proteste više od dva meseca u Izraelu, najveće u poslednjih nekoliko godina.

Netanjahuu se skoro tri godine sudi za optužbe za prevaru, povredu poverenja i primanje mita. On poriče da je počinio krivična dela i kaže da su optužbe deo „lova na veštice“ koji su organizovali pristrasni mediji, organi za sprovođenje zakona i pravosudni sistem.

Prošle godine, izraelski visoki sud naložio je Netanjahuu da vrati sredstva koja je dao pokojni rođak da pokrije pravne troškove za njega i njegovu suprugu Saru.

Sara Netanjahu postala je meta protesta prošle nedelje kada su se demonstranti okupili ispred salona u Tel Avivu gde je ona frizirala kosu. Desetine policajaca su pozvane da je isprate iz salona i dalje od rugajuće gomile.

Ministarski komitet za zakonodavstvo odobrio je u nedelju nacrt zakona koji će javnim službenicima omogućiti da prihvate donacije za pravne ili medicinske račune, uprkos glasnom prigovoru državnog tužioca da će promovisati korupciju.

Odbor u Knesetu, izraelskom parlamentu, takođe je predložio predloge zakona kojima bi se ograničila moć sudskog preispitivanja Vrhovnog suda i dala mogućnost parlamentu da poništi odluke visokog suda.

Netanjahuovi saveznici kažu da su ove promene potrebne da bi se smanjila moć neizabranih sudija. Ali kritičari kažu da će oni eliminisati provere i ravnoteže, koncentrisati moć sa vladajućom većinom i obezvrediti Vrhovni sud. Kažu i da je Netanjahu, kao optuženi, u sukobu interesa.

Ti nacrti zakona će sada biti izneti pred parlament na prvom od tri glasanja koja su potrebna za usvajanje zakona.