TikTok potencijalna meta u predstojećem američkom zakonu o zabrani neke strane tehnologije

TikTok potencijalna meta u predstojećem američkom zakonu o zabrani neke strane tehnologije

Dva američka senatora planiraju da ove nedelje uvedu zakon koji ima za cilj da dozvoli vladi da „zabrani ili zabrani“ strane tehnološke proizvode kao što je TikTok u kineskom vlasništvu, rekao je u nedelju senator Mark Vorner.

Vorner, predsednik Odbora za obaveštajne poslove Senata, rekao je da će TikTok biti „jedan od potencijala“ za reviziju u okviru zakona. Demokratski senator dao je komentare na Fok Nevs Sundai.

Predlog zakona dolazi u trenutku kada je TikTok pod pojačanim pritiskom zbog zabrinutosti da bi podaci o američkim korisnicima mogli završiti u rukama kineske vlade.

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD glasao je u sredu da predsedniku Džou Bajdenu da ovlašćenje da zabrani TikTok, što bi bilo najdalekosežnije američko ograničenje bilo koje aplikacije za društvene mreže.

Bela kuća je prošle nedelje dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da TikTok nije ni na jednom federalnom uređaju i sistemu. Više od 30 američkih država, Kanade i političkih institucija Evropske unije takođe su zabranile učitavanje TikToka na uređaje u državnom vlasništvu.

Vorner je rekao da je zabrinut da TikTok „može biti propagandno sredstvo“ na osnovu vrsta video zapisa koje šalje korisnicima.

On je rekao da bi zakon koji planira da uvede „govorio da u pogledu strane tehnologije koja dolazi u Ameriku, moramo imati sistematski pristup kako bismo bili sigurni da možemo da je zabranimo ili zabranimo kada je to potrebno“.

Rekao je da planira da ove nedelje predstavi zakon sa republikanskim senatorom Džonom Tunom. Portparol Vornera rekao je da očekuju da će se oglasiti u utorak.

Detalji o predloženom zakonu nisu bili dostupni u nedelju. Portparol Thune-a nije odmah odgovorio na pitanja o planu.