Najdetaljniji geološki model otkriva poslednjih 100 miliona godina Zemlje

Najdetaljniji geološki model otkriva poslednjih 100 miliona godina Zemlje

Klima, tektonika i vreme se kombinuju da bi stvorili moćne sile koje stvaraju lice naše planete. Dodajte postepeno oblikovanje Zemljine površine od strane reka i ono što nam izgleda čvrsto kao stena se stalno menja.

Međutim, naše razumevanje ovog dinamičnog procesa je u najboljem slučaju bilo neujednačeno.

Naučnici su danas objavili novo istraživanje koje otkriva detaljan i dinamičan model Zemljine površine u poslednjih 100 miliona godina.

Radeći sa naučnicima u Francuskoj, geonaučnici Univerziteta u Sidneju objavili su ovaj novi model u časopisu Science.

Po prvi put, pruža razumevanje u visokoj rezoluciji o tome kako su stvoreni današnji geofizički pejzaži i kako su milioni tona sedimenta tekli u okeane.

Vodeći autor dr Tristan Salles sa Škole geonauka Univerziteta u Sidneju rekao je: „Da bismo predvideli budućnost, moramo razumeti prošlost. Ali naši geološki modeli su pružili samo fragmentirano razumevanje o tome kako su se formirale nedavne fizičke karakteristike naše planete.“

„Ako tražite kontinuirani model interakcije između rečnih slivova, globalne erozije i taloženja nanosa u visokoj rezoluciji u poslednjih 100 miliona godina, on jednostavno ne postoji.

„Dakle, ovo je veliki napredak. To nije samo alat koji nam pomaže da istražujemo prošlost, već će pomoći i naučnicima da razumeju i predvide budućnost.“

Koristeći okvir koji uključuje geodinamiku, tektonske i klimatske sile sa površinskim procesima, naučni tim je predstavio novi dinamički model u proteklih 100 miliona godina u visokoj rezoluciji (do 10 kilometara), razbijen u okvire od milion godina.

Drugi autor, dr Loran Huson sa Instituta za nauke de la Terre u Grenoblu, u Francuskoj, rekao je: „Ovaj model visoke rezolucije nedavne prošlosti Zemlje bez presedana omogućiće geonaučnicima potpunije i dinamičnije razumevanje Zemljine površine.

„Kritično je da snima dinamiku prenosa sedimenta sa kopna u okeane na način na koji ranije nismo bili u mogućnosti.

Dr Sales je rekao da je razumevanje protoka kopnenog sedimenta u morsko okruženje od vitalnog značaja za razumevanje današnje hemije okeana.

„S obzirom na to da se hemija okeana brzo menja zbog klimatskih promena izazvanih ljudima, potpunija slika može pomoći u našem razumevanju morskog okruženja“, rekao je on.

Model će omogućiti naučnicima da testiraju različite teorije o tome kako će površina Zemlje reagovati na promene klime i tektonske sile.

Dalje, istraživanje pruža poboljšani model za razumevanje kako transport Zemljinog sedimenta reguliše ciklus ugljenika na planeti tokom miliona godina.

„Naši nalazi će pružiti dinamičnu i detaljnu pozadinu za naučnike u drugim oblastima da pripreme i testiraju hipoteze, kao što su biohemijski ciklusi ili biološka evolucija.“