Veza između ultra-prerađene hrane i Kronove bolesti

Veza između ultra-prerađene hrane i Kronove bolesti

Profesor Univerziteta McMaster Neeraj Narula otkrio je da konzumiranje velikih količina ultra-prerađene hrane (UPF) može povećati rizik od Kronove bolesti, ali ne i od ulceroznog kolitisa (UC).

Istraživači su prikupili svoje rezultate analizom podataka iz pet prethodnih studija sprovedenih između 2020. i 2022. sa ukupno više od milion učesnika, od kojih su više od polovine bile žene.

Narulina studija je definisala UPF kao one sa hemijskim modifikacijama kao što su veštačke arome ili boje. Primeri uključuju prerađeno meso kao što su pileći nagetovi, sokovi, sosovi, određene žitarice za doručak, rafinisana zaslađena hrana, komercijalno pripremljen hleb i unapred upakovani bomboni, između ostalog.

Nalazi su objavljeni u Clinical Gastroenterology and Hepatology.

„Na osnovu nove literature, znamo da UPF mogu imati negativne implikacije na vaše dugoročno zdravlje creva i da imaju aditive i supstance u sebi da poboljšaju njihov ukus ili rok trajanja, uključujući hemikalije koje nisu u našoj redovnoj ishrani. Njihov unos se povećava rizik od Kronove bolesti“, rekao je Narula, vanredni profesor na Odeljenju za medicinu i direktor Klinike za inflamatorne bolesti creva, povezane sa Institutom za istraživanje zdravlja porodice Farncombe.

„Uzroci inflamatornih bolesti creva (IBD) su relativno nepoznati, a mi smo teoretizirali da je umešana kombinacija genetskih, ekoloških i mikrobnih faktora. UPF pomeraju vaš mikrobiom ka disbiozi, vodeći imuni sistem da reaguje na određene mikroorganizme u crevima. i izazivanje inflamatornog puta koji vodi do Kronove bolesti.“

Narula je rekao da je Kronova bolest povezana i sa nemediteranskom ishranom, visokom potrošnjom crvenog mesa, kao i ishranom sa niskim sadržajem vlakana, cinka i kalijuma.

On je rekao da su stope IBD-a porasle u Severnoj Americi i Evropi od druge polovine 20. veka i da se incidencija sada povećava u novoindustrijalizovanim zemljama Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike. Dodao je da se to dogodilo u tandemu sa „pozapadnjavanjem“ dijeta, uključujući povećane količine UPF-a.

„Osim Kronove bolesti, takva hrana nosi i druge zdravstvene rizike, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti“, rekla je Narula.

Međutim, čini se da UPF-ovi nisu povezani sa razvojem ulceroznog kolitisa (UC), stanja koje karakteriše iznenadna, akutna pojava iritacije creva kao odgovor na određene okidače.

Narula je rekla da za razliku od UC, izgleda da Kronova bolest ima dugu pretkliničku fazu.

„Studija PREDICTS nas je naučila da pacijenti sa Kronovom bolešću mogu imati biomarkere prisutne u krvi do pet godina pre nego što im se dijagnostikuje“, rekao je on.