Energetska kriza u Južnoj Africi ‘šteti integritetu istraživanja’

Energetska kriza u Južnoj Africi ‘šteti integritetu istraživanja’

Istraživači u Južnoj Africi osećaju posledice kontinuiranih nestanka struje u zemlji i strahuju od uticaja koji kriza električne energije ima na njihov rezultat istraživanja.

Kriza je uzrokovana zastarjelom infrastrukturom, lošim upravljanjem od strane državnog elektroenergetskog preduzeća—Eskom, lošim ulaganjem u energetski sektor i ograničenim izvorima energije

Eskom Holdings SOC Ltd, glavni snabdevač energijom u Južnoj Africi, sprovodi ono što se naziva smanjenjem opterećenja, namećući prekide struje na nekoliko sati svakog dana na planiran i koordinisan način širom zemlje.

„Smanjenje opterećenja se vrši da bi se zaštitila nacionalna elektroenergetska mreža balansiranjem ponude i potražnje“, kaže Eskom u tvitu od 27. februara. „Ako se to ne uradi, nacionalna mreža će se potpuno ugasiti i cela zemlja će biti u mraku danima do nedeljama.

Nonhlanhla Vilakazi, viši predavač na katedri za zoologiju Univerziteta u Johanesburgu, kaže nam da česti nestanci struje utiču na istraživanja u Južnoj Africi. „Smanjenje opterećenja je uticalo na mnoge naučnike i uticalo na njihove rezultate istraživanja“, kaže ona.

Kola Mthembu, doktorant na odseku za mikrobiologiju na Univerzitetu Južne Afrike, je jedan primer. Ona kaže da „učestalost rezova uzrokuje poremećaj integriteta uzorka u laboratorijama“.

„Vremena obrta istraživanja i testova su u velikoj meri odložena“, kaže nam Mthembu. „Finansijski, laboratorije troše ogromne količine na reagense i opremu, a rezervni sistemi za praćenje smanjenja opterećenja nisu jeftini za laboratorije koje već troše mnogo na obradu uzoraka.“

Mthembu kaže da istraživači moraju pomno pratiti planirana vremena rasterećenja i pokušati da to zaobiđu.

„U suprotnom, u pitanju je rezervno napajanje za osnovne uzorke ili korišćenje različitih metoda zamrzavanja koje će obezbediti integritet uzorka kada se napajanje na kraju vrati“, dodaje ona.

Morati da se prilagodi različitim rasporedima rasterećenja bila je noćna mora za Mthokozisi Moio, doktorskog kandidata na odeljenju za nauku o životinjama, biljkama i životnoj sredini na Univerzitetu Vitvatersrand u Južnoj Africi.

Mojo nam kaže da je bio primoran da se vrati na „staru školu“ načina rada, u digitalno doba. „Pisao sam stvari na papir i… onda kucao kada imam pristup moći“, objašnjava on.

Gvede Mantaše, ministar mineralnih resursa i energije Južne Afrike, rekao je na konferenciji Mining Indaba održanoj ranije ovog meseca (6-9 februara) da postoji dugoročni plan energetske bezbednosti za rešavanje problema rasterećenja.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je stanje katastrofe zbog energetske krize tokom svog obraćanja o stanju nacije 9. februara.

Međutim, u odgovoru na ustavni prigovor koji je protiv njega podnela opoziciona stranka, Ramafosa je kasnije rekao da odgovornost za snabdevanje strujom nije na njemu, već samo na lokalnim vlastima.

Lungile Mashele, nezavisni stručnjak za energetiku sa sedištem u Južnoj Africi, kaže nam da je smanjenje opterećenja dovelo do gubitka vrednih uzoraka i podataka, što bi moglo uticati na njene rezultate istraživanja u godinama koje dolaze. Ona kaže da je teško pronaći alternativne izvore energije jer su mini podstanice – sistem električnih priključaka dizajniran u manjim veličinama – skupi i nisu lako dostupni većini Južnoafrikanaca.

Mashele nam kaže da nauka ima ključnu ulogu u razvoju alternativnih izvora energije kako bi se povećao trenutni mali kapacitet.

„Naučnici moraju da budu na čelu u rešavanju pitanja električne energije. Moramo da smislimo načine da unapredimo nauku bez struje“, kaže ona.

Vilakazi dodaje: „Kao istraživači, mi propovedamo o spasavanju planete Zemlje. Mislim da je vreme da se deluje i da se ne oslanjamo na vladu. Verujem da naučnici moraju biti na čelu u rešavanju ovog pitanja moći.“

„Moramo da smislimo načine da unapredimo nauku bez struje, pronađemo nova rešenja i radimo na izgradnji i proizvodnji opreme koja se ne oslanja samo na električnu energiju.