SAD prkose pretnjama Severne Koreje

SAD prkose pretnjama Severne Koreje

Vojske SAD i Južne Koreje najavile su svoje najveće zajedničke vežbe u najmanje pet godina i najduže do sada, prkoseći pretnjama Severne Koreje da se takve vežbe mogu smatrati „objavom rata“ i da će dovesti do „neviđeno upornih i snažnih kontraakcija“.

Vežbe, uključujući amfibijsko sletanje, trajaće od 13. do 23. marta i biće najveće zajedničke vežbe dve zemlje od kada je tadašnji predsednik Donald Tramp ugušio takvu obuku usred mirovnih pregovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. .

Istovremene vežbe, nazvane Štit slobode i Štit ratnika, osmišljene su da ojačaju sposobnosti saveznika za odgovor usred promenljivog bezbednosnog okruženja, severnokorejske „agresije“ i „lekcija naučenih iz nedavnih ratova i sukoba“, rekao je portparol američkih snaga u Koreji pukovnik Isak Tejlor. novinari u petak u Seulu.

Za dobru meru, SAD su pokazale snagu u petak, razmeštajući stelt bombarder B-1B u zajedničkoj vazdušnoj vežbi sa korejskim avionima. Cilj vežbe je bio da se demonstrira Vašingtonovo „snažno i kredibilno produženo odvraćanje od nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje“, saopštilo je ministarstvo odbrane Seula.

Pjongjang je takve zajedničke vežbe nazvao generalnim probama za invaziju. Severnokorejski zvaničnici rekli su prošlog meseca da su predstojeće zajedničke vežbe ove godine „pripreme za agresivni rat“, dodajući da će poluostrvo „ponovo biti uronjeno u ozbiljan vrtlog eskalacije tenzija“.

Dve Koreje su tehnički bile u ratu više od sedam decenija, pošto je njihov sukob 1950-1953 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Tenzije u regionu su eskalirale u protekloj godini, a Severna Koreja je izvela rekordan broj raketnih testova.

Ako Severna Koreja reaguje na ovomesečne vežbe „provokativnim aktima“, kao što je testiranje nuklearnog oružja, SAD i Južna Koreja će odgovoriti „strogo, na osnovu ogromnih mogućnosti alijanse“, rekao je pukovnik Li Sung-jun, portparol južnokorejskog združenog načelnika štabova.