Reid Hoffman napušta odbor OpenAI-a

Reid Hoffman napušta odbor OpenAI-a

Suosnivač LinkedIn-a Rid Hofman napušta odbor OpenAI da bi izbegao sukob interesa jer podržava više kompanija za veštačku inteligenciju, rekao je on u onlajn objavi.

Hofman, koji je ulagao u startap i savetovao ga od njegovog osnivanja 2015. godine, rekao je da njegova firma rizičnog kapitala Grejlok finansira kompanije kao što je generator prezentacija Tome, koje plaćaju alate od OpenAI-a, kreatora ChatGPT senzacije za chat bot. Hofman je takođe bio suosnivač Inflection AI, jednog od najprofilnijih startapova koji rade na tehnologiji sličnoj OpenAI.

„Istupanjem iz odbora, mogu proaktivno da zaustavim sve potencijalne probleme i za OpenAI i za sve kompanije Greilock portfolia koje sam podržao“, rekao je on, napominjući da je OpenAI do sada izbegavao konflikte.

Hofmanov odlazak naglašava konkurenciju među sve većim brojem kompanija koje imaju za cilj da preoblikuju proizvodnju sadržaja, kao i čitave industrije putem veštačke inteligencije.

U isto vreme, Hofman je rekao da ostaje „saveznik“ OpenAI-a i da želi da radi na „podizanju čovečanstva“ kroz tehnologiju, uključujući međuindustrijska partnerstva po želji.

Sem Altman, izvršni direktor OpenAI-a, rekao je u Tviter objavi odgovarajući na Hofmana da se raduje „mnogo većoj saradnji u budućnosti!“

Hofman ostaje u upravnom odboru Microsoft Corp-a, koji je i sam glavni partner i investitor u OpenAI.