SZO poziva zemlje da se izjasne o podacima o poreklu Covida

SZO poziva zemlje da se izjasne o podacima o poreklu Covida

SZO je u petak pozvala sve zemlje da otkriju šta znaju o poreklu COVID-19, nakon američkih tvrdnji o curenju kineske laboratorije i žestokih poricanja iz Pekinga.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je za televiziju Foks njuz u utorak da je američki Federalni istražni biro sada procenio da je izvor pandemije COVID-19 „najverovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu“.

Prve infekcije novim korona virusom zabeležene su krajem 2019. u kineskom gradu, u kojem se nalazi laboratorija za istraživanje virusa.

Kineski zvaničnici ljutito su demantovali tvrdnju FBI, nazivajući je klevetničkom kampanjom protiv Pekinga.

„Ako bilo koja zemlja ima informacije o poreklu pandemije, ključno je da se te informacije podele sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom“, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

„Ne da bismo podelili krivicu, već da bismo unapredili naše razumevanje kako je ova pandemija počela kako bismo mogli da sprečimo, pripremimo se i odgovorimo na buduće epidemije i pandemije.

„SZO nije odustala od planova da identifikuje poreklo pandemije COVID-19“, rekao je on novinarima.

Zdravstvena agencija UN-a je 2021. godine osnovala Naučnu savetodavnu grupu za poreklo novih patogena (SAGO) kako bi istražila poreklo pandemije.

„SZO nastavlja da poziva Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede neophodne istrage i podeli rezultate“, rekao je Tedros, dodajući da je više puta pisao i razgovarao sa najvišim kineskim liderima.

„Do tada, sve hipoteze o poreklu virusa ostaju na stolu.

Ali on je dodao da politizacija istraživanja porekla otežava naučni rad — a svet kao rezultat toga postaje manje bezbedan.

Komentari šefa FBI-ja Reja došli su nakon izveštaja ranije ove nedelje u kome se navodi da je američko ministarstvo energetike utvrdilo da je curenje kineske laboratorije najverovatniji uzrok izbijanja COVID-19.

Odeljenje radi sa mrežom nacionalnih laboratorija, uključujući neke uključene u napredna biološka istraživanja. Druge agencije u okviru američke obaveštajne zajednice veruju da se virus pojavio prirodno.

Maria Van Kerkhove, tehnički vođa SZO za COVID-19, rekla je da se SZO obratila američkoj misiji u Ženevi za više informacija.

Do sada, međutim, nisu imali pristup podacima na kojima su zasnovani američki izveštaji, rekao je Van Kerkhove, koji je epidemiolog zaraznih bolesti.

„I dalje je od vitalnog značaja da se te informacije dele“, kako bi se pomoglo napredovanju naučnih studija, dodala je ona.

Tedros je rekao da postoji moralni imperativ da se otkrije kako je pandemija počela, zarad miliona koji su izgubili živote od COVID-19 i onih koji žive sa dugim COVID-om.

Više od 6,8 miliona smrtnih slučajeva od COVID-19 i više od 758 miliona potvrđenih slučajeva prijavljeno je SZO, koja priznaje da je stvarni broj daleko veći.