Zelenski: Svet tek treba da otkrije punu istinu o zverstvima ruskih okupatora

Zelenski: Svet tek treba da otkrije punu istinu o zverstvima ruskih okupatora

U Ukrajini je već zabeleženo preko 70.000 ruskih ratnih zločina. Međutim, trenutno ne znamo za sve zločine, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji Ujedinjenih za pravdu u Lavovu, javlja Ukrinform.

„Već je zabeleženo preko 70.000 ruskih ratnih zločina. Ali, nažalost, trenutno ne znamo za sve zločine. Veliki deo naše teritorije i dalje je okupiran i trenutno ne možemo pouzdano da predvidimo koliko ćemo ruskih zločina otkriti nakon proterivanja okupatora“, rekao je Zelenski.

Ipak, prema rečima ukrajinskog predsednika, jasno je koliko su ovi zločini teški i koliki su razmeri zločinačkih manifestacija ruske agresije.

„Sećamo se svega. Setimo se Buče – i šta su tamo radili ruski vojnici. Setimo se sela Jahidne u Černigovskoj oblasti, u stvari, koncentracionog logora u koji su okupatori pretvorili podrum seoske škole. Tu je nedeljama držano više od tri stotine ljudi – od staraca do dece. U skučenom prostoru, u mraku, u gušenju. Sećamo se brojnih zlostavljanja i silovanja odraslih i dece, koja su zauvek promenila pogled sveta na to šta je Rusija“, rekao je Zelenski.

Otuda je moguće predvideti sa čime bismo se još suočili kada se vratimo na privremeno okupirane teritorije Ukrajine, gde je Rusija donela smrt i stradanje, dodao je šef države.

„Mariupolj i Volnovaha, Olenivka i desetine drugih mesta gde je Rusija donela smrt i patnju tek treba da otkriju svetu istinu o zverstvima okupatora u Ukrajini. […] Sada imamo podatke o hiljadama civilnih žrtava ruskog napada. Hiljade… Ali očigledno je da je okupator odneo živote mnogo većeg broja naših ljudi“, naglasio je predsednik Zelenski.