Bajden i Šolc će se usredsrediti na rat u Ukrajini

Bajden i Šolc će se usredsrediti na rat u Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc u petak će svoje razgovore usredsrediti uglavnom na rat u Ukrajini, ali bi mogli da se dotaknu i zabrinutosti da bi Kina mogla da pruži smrtonosnu pomoć Rusiji, rekao je visoki zvaničnik administracije, prenosi Rojters.

Dvojica lidera će se sastati sat vremena, uključujući značajnu komponentu jedan na jedan, rekao je zvaničnik u četvrtak.

Sveobuhvatna svrha ovog sastanka bila je prilika da dva lidera budu u mogućnosti da koordiniraju konkretno o Ukrajini“, rekao je zvaničnik. „Ali mislim da je svakako moguće u kontekstu razgovora o Ukrajini da se pojavi kineski aspekt.

SAD do sada nisu videle dokaze da je Kina pružila smrtonosnu pomoć Rusiji, ali pomno prate situaciju, rekao je zvaničnik.

Sastanak na radnom nivou u petak dao bi Bajdenu i Šolcu priliku da „razmijene beleške“ o svojim nedavnim sastancima sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njihovoj procjeni rata, koji sada traje drugu godinu, rekao je zvaničnik.

Šolc, koji je poslednji put posetio Belu kuću neposredno pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, u četvrtak je pozvao Kinu da ne šalje oružje za pomoć u ratu Rusije u Ukrajini i apelovao na Peking da izvrši pritisak na Moskvu da povuče svoje snage.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ove nedelje ako Kina pruži smrtonosnu pomoć Moskvi za sukob, to će biti ozbiljan problem Pekinga u njegovim odnosima sa zemljama širom sveta.

Kina je negirala bilo kakvu nameru da naoruža Rusiju, istovremeno upozoravajući zapadne nacije koje isporučuju oružje Ukrajini da takva podrška neće doneti mir, već bi dodala „ulje u vatru“.

Vašington je govorio o bliskim saveznicima o mogućnosti uvođenja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu podršku Rusiji za njen rat u Ukrajini, preneo je Rojters u sredu, pozivajući se na četiri američka zvaničnika.

Američki zvaničnici su rekli da je Vašington već preduzeo mere protiv trećih aktera koji su podržavali ruski rat protiv Ukrajine i da će to nastaviti da čini, mere koje su izričito podržane u nedavnom saopštenju Grupe sedam.

„Dakle, nešto oko čega se diplomatski bavimo sa našim partnerima i nešto o čemu već aktivno preduzimamo akcije i o čemu nastavljamo da razgovaramo“, rekao je zvaničnik, odbivši da navede bilo koje konkretne zemlje.