Bajden se suočava sa raskolom u Kongresu

Bajden se suočava sa raskolom u Kongresu

Predsednik Džo Bajden sastaće se sa demokratama u Kongresu počevši od srede na uzastopnim privatnim sednicama, dok se njihova stranka suočava sa granicama svoje moći u nedavno podeljenom Vašingtonu sa svojim nekada sveobuhvatnim programom koji je sada praktično u zastoju, prenosi AP.

Bajdenov prvi sastanak, sa demokratama iz Predstavničkog doma u njihovom povlačenju u Baltimoru, dolazi u trenutku kada su energični republikanci na ivici da iznude inicijalni veto njegovog predsedništva – na meru za ograničavanje načina na koji privatni finansijski savetnici promovišu „probuđene“ investicione opcije. Ta konfrontacija je znak kako dvostranačje ustupa mesto novoj eri nadzora, istraga i sukoba.

Bez mnogo novih inicijativa koje treba predložiti, Bajden je odlučan da ne vidi da stranka nazaduje u svađe i razočarenje. Umesto toga, čini se da su demokrate spremne da se usredsrede na strategiju u stilu Hipokratove zakletve da ne čine štetu – da poigravaju ono što su do sada postigli, dok prikazuju republikance kao da ih vode ekstremisti koji su zaduženi za plan „Učinimo Ameriku ponovo velikom” iz Trampove ere.

To je rizičan potez jer obe stranke pokušavaju da postave politički narativ pre izbora 2024. Očekuje se da će Bajden ovog proleća objaviti da li će se kandidovati za drugi mandat, dok Donald Tramp već vodi kampanju u rastućem polju za republikansku nominaciju.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris iz Njujorka rekao je novinarima ranije ove nedelje na Kapitolu da predsednik „ima fenomenalne rezultate i viziju za nastavak izgradnje ekonomije koja naglašava prioritete i blagostanje svakodnevnih Amerikanaca“. Džefris je rekao da će demokrate ostati „snažno ujedinjeni“ iza Bajdena i njegovog plana.

Izazovi koji su pred nama su oštri.

Kongres mora da odobri podizanje limita duga od 31 bilion dolara ovog leta kako bi se izbeglo finansijski razarajući savezni neplaćanje. Ekonomska neizvesnost kod kuće i žestoki rat u Ukrajini testiraju američku odlučnost. Ne postoje laki odgovori na tvrdoglave brige u vezi sa krizom fentanila, klimatskim promenama, nasiljem nad oružjem i dugotrajnom krizom COVID-19.

Bajden je uspeo da privuče republikance na svoju stranu prošle godine, kada su demokrate kontrolisale i Dom i Senat. Uspeo je da potpiše zakone o infrastrukturnim investicijama, zaštiti istopolnih brakova i drugim pitanjima.

Iako podeljena vlada često može da bude vreme dvostranačkog sklapanja dogovora, Bajdenov dnevni red ove nove sednice Kongresa, sa GOP zaduženim za Dom, zaglibljen je u zakonodavnoj blokadi.

Predlozi politike predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija su tanki, nadjačani nadzorom i istragama koje republikanci preduzimaju da bi ispitali skoro svaki aspekt Bajdena, njegove porodice i njegove administracije.

U sredu je McCarthi, R-Kalifornija, planirao da okupi roditelje koji podržavaju „roditeljski zakon o pravima“, koji bi nalagao da ih škole obaveštavaju o tome šta se deca uče i kako se novac troši.

„Samo se čini da republikanci u Predstavničkom domu nemaju nikakav interes da vladaju“, rekao je senator Kris Marfi, D-Conn., za Asošijeted pres. „Ne znam šta Džo Bajden može da uradi da pokuša da ugasi vatru smeća čini se da je republikanska većina trenutno.

McCarthi je napravio neke dvostranačke prodore odvajajući demokrate da podrže mere predvođene republikancima, uključujući glasanje ove nedelje za poništavanje novog pravila koje je postavilo Ministarstvo rada u vezi sa načinom na koji menadžeri imovine razmatraju klimatske promene i faktore „ekologije, društva i upravljanja“ u ulaganja.

Senator Džo Mančin, D-V.Va., najavio je da se pridružuje republikancima u podršci merama „ESG“, rekavši da je to pravilo poslednji primer „kako administracija daje prioritet liberalnoj politici“ u odnosu na zaštitu penzionih računa penzionih investicija. Rekao je da bi to pravilo moglo da kazni industriju fosilnih goriva koja je važna za njegovu državu.

Bela kuća je saopštila da će Bajden staviti veto na zakon.

Pravilo Ministarstva rada okončalo je zabranu iz Trampove ere menadžerima ovih planova uzimajući u obzir faktore kao što su klimatske promene ili nerešene tužbe prilikom donošenja odluka o ulaganju. Pošto tužbe i klimatske promene imaju finansijske posledice, zvaničnici administracije tvrde da su se njihovi prethodnici udvarali mogućoj katastrofi.

„Morali biste se pretvarati da ga nema, na isti način na koji bi kapetan Titanika morao da ignoriše santu leda da ga je video“, rekla je Seleste Drejk, zamenica direktora Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće.

Drugi predlog zakona republikanaca koji bi mogao da povuče veto mogao bi da stigne do Bajdena sledeće nedelje. Cilj je na sposobnost Distrikta Kolumbija da upravlja sobom tako što će poništiti veliku prepravku krivičnog zakona koju je prošle godine usvojilo Gradsko veće. Dom je usvojio zakon; očekuje se da će Senat slediti taj primer.

U međuvremenu, Bajden će sledeće nedelje objaviti svoj novi predlog budžeta, nacrt vredan više triliona dolara koji će poslužiti kao početna salva u pregovorima sa Makartijem dok pokušavaju da postignu dogovor koji bi mogao da spreči krizu gornje granice duga ovog leta.

Predsednik će, u razgovoru sa demokratama u Predstavničkom domu u sredu i demokratama u Senatu u četvrtak, naglasiti svoje obećanje da će osloboditi svoj budžet i pozvaće republikance da učine isto, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Bez Makartijevog plana potrošnje na stolu, Bajden je bio nestrpljiv da prikaže republikance kao spremne da smanje Medicare, socijalno osiguranje i druge popularne programe kao deo dugotrajnog napora GOP-a da smanji federalnu potrošnju i uravnoteži budžet.

Bajden će iskoristiti svoje opaske demokratama da upozori da će republikanci „izazvati katastrofalan defekt” ako budu insistirali na ukidanju zdravstvenih ili drugih programa, rekao je zvaničnik, koji nije bio ovlašćen da javno raspravlja o privatnom govoru i govorio je pod uslovom anonimnosti.

Neće sve demokrate biti pri ruci da čuju Bajdena.

Poslanik Minesote Ilhan Omar, jedan od najprogresivnijih demokrata Predstavničkog doma, rekao je za AP da njeno odsustvo nije predstavljalo protest i da je prisustvovala prošlim povlačenjima.

„Za predsednika je zaista važno da nastavi da stoji iza svakog pojedinačnog napretka koji smo napravili i da razgovara o završetku posla“, rekao je Omar.