Zvaničnik Ukrajine: Snage bi se mogle povući iz ključnog istočnog grada Bahmuta

Zvaničnik Ukrajine: Snage bi se mogle povući iz ključnog istočnog grada Bahmuta

Ukrajinska vojska bi mogla da odluči da povuče trupe iz ključnog uporišta Bahmuta, rekao je u sredu savetnik ukrajinskog predsednika dok je Rusija vodila krvavu, višemesečnu ofanzivu za zauzimanje grada.

„Naša vojska će očigledno razmotriti sve opcije. Do sada su držali grad, ali ako bude potrebno, strateški će se povući“, rekao je za CNN Aleksandar Rodnjanski, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. „Nećemo žrtvovati sve naše ljude samo za ništa.

Bitka za Bahmut, u ukrajinskom Donjeckom regionu, postala je simbol ukrajinskog otpora dok se branioci suprotstavljaju nemilosrdnom granatiranju i talasima ruskih trupa koji su uzimali teške gubitke u višemesečnoj kampanji da ga zauzmu.

Rodnjanski je primetio da Rusija koristi najbolje trupe Vagnerove grupe da pokuša da opkoli grad. Privatnu vojnu kompaniju poznatu po brutalnoj taktici predvodi Jevgenij Prigožin, skitnički milioner sa dugogodišnjim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je u sredu rekao da do sada nije video nikakve znake ukrajinskog povlačenja iz grada. On je tvrdio da Kijev zapravo jača svoje pozicije tamo.

„Ukrajinska vojska raspoređuje dodatne trupe i čini sve što može da zadrži kontrolu nad gradom“, rekao je Prigožin. „Desetine hiljada ukrajinskih vojnika pružaju žestok otpor, a borbe su iz dana u dan sve krvavije.

Nedavni snimci dronom pokazuju razmere razaranja u gradu, dok ga je Zelenski opisao kao „uništen“.

U međuvremenu, jedan od glavnih savetnika Zelenskog, Mihail Podoljak, negirao je u sredu da je Ukrajina koristila bespilotne letelice za napad na rusku teritoriju nakon ruskih zvaničnih izjava da je Ukrajina gađala infrastrukturu duboko u Rusiji.

„Ukrajina ne udara na teritoriji Ruske Federacije. Ukrajina vodi odbrambeni rat sa ciljem da deokupira sve svoje teritorije“, napisao je Podoljak na Tviteru, sugerišući da je gađanje ruske infrastrukture rezultat „unutrašnjih napada“.

Zapadni saveznici Ukrajine su obeshrabrili Ukrajinu od napada na mete u Rusiji kako bi izbegli eskalaciju sukoba, a Podoljakova izjava mogla bi da odražava pokušaj Kijeva da zadrži određeni stepen poricanja s obzirom na te zapadne zabrinutosti.

U prošlosti su ukrajinski zvaničnici prezali od preuzimanja odgovornosti za napade u Rusiji, ali su takođe insistirali da Ukrajina ima pravo da udari bilo koju metu na ruskoj teritoriji kao odgovor na njenu agresiju.

Upitan o Podoljakovom poricanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Ne verujemo u to“.

Slike jednog drona koji je pao u blizini sela Gubastovo, manje od 100 kilometara (60 milja) od Moskve, pokazuju da je to mali model ukrajinske proizvodnje sa prijavljenim dometom do 800 kilometara (skoro 500 milja), ali bez kapaciteta. da nosi veliki teret eksploziva.

U ruskoj oblasti Brjanska, lokalni guverner Aleksandar Bogomaz rekao je u Telegramu da su ruske snage u utorak oborile još jedan ukrajinski dron. Zvaničnici su rekli da bespilotne letelice nisu izazvale povrede i da nisu nanele značajnu štetu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je sprečilo masovni napad dronom na Krim. Kako prenose ruski državni mediji, šest dronova su oborile snage PVO, dok su još četiri onesposobile sisteme za elektronsko ratovanje.

U Ukrajini je najmanje devet civila ubijeno, a 12 je ranjeno širom zemlje u utorak, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika u sredu ujutro.

Nastavljene su žestoke borbe u istočnoj Donjeckoj provinciji, a gradovi Bahmut, Avdijevka i Vuhledar, kao i još 17 drugih gradova i sela, bili su izloženi intenzivnom ruskom granatiranju. Granatiranje ne prestaje duž cele linije fronta“, navodi se u redovnom ažuriranju predsedničke kancelarije.

U najistočnijoj provinciji Lugansk, regionalni guverner Sergej Hajdaj rekao je da je ukrajinska vojska digla u vazduh skladište u Kadijevki, koju drži Rusija, na mestu fabrike u kojoj su ruske snage skladištile kamione pune municije.

Ruska vojska je pokušala da probije ukrajinsku odbranu u Bilohorivki i kod Kremene, „ali je ruski napad odbijen“, rekao je Haidai.