Tajvan izveštava o 19 kineskih aviona u svojoj vazdušnoj zoni

Tajvan izveštava o 19 kineskih aviona u svojoj vazdušnoj zoni

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je primetilo 19 aviona kineskih vazduhoplovnih snaga u svojoj zoni protivvazdušne odbrane u poslednja 24 sata, što je deo onoga što Tajpej naziva redovnim uznemiravanjem od strane Pekinga, prenosi Rojters

Tajvan, koji Kina posmatra kao svoju teritoriju, žalio se u poslednje tri godine na pojačane kineske vojne aktivnosti u blizini ostrva dok Peking nastoji da potvrdi svoje pretenzije na suverenitet.

Kina je rekla da su njene aktivnosti u toj oblasti opravdane jer nastoji da odbrani svoj teritorijalni integritet i da upozori Sjedinjene Države od „dosluga“ sa Tajvanom, uprkos gnevu koji to izaziva u Tajpeju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 19 lovaca J-10 uletelo u jugozapadni ugao ostrvske identifikacione zone protivvazdušne odbrane, ili ADIZ, iako bliže kineskoj obali nego tajvanskoj, prema mapi koju je ministarstvo objavilo.

Tajvanske snage su pratile situaciju, uključujući slanje sopstvenih aviona vazdušnih snaga, dodalo je ministarstvo, koristeći uobičajenu frazu za svoj odgovor na takve kineske upade.

Međutim, letelica nije prešla osetljivu srednju liniju Tajvanskog moreuza, koji je ranije služio kao nezvanična barijera između dve strane, ali preko koje kinesko vazduhoplovstvo preleće skoro svakodnevno od organizovanja ratnih igara u blizini Tajvana prošlog avgusta.

Nije ispaljen nijedan hitac i kineski avioni su leteli u tajvanskom ADIZ-u, a ne u njegovom teritorijalnom vazdušnom prostoru.

ADIZ je šira oblast koju Tajvan nadgleda i patrolira koja deluje kako bi mu dala više vremena da odgovori na bilo kakve pretnje.

Demokratski izabrana tajvanska vlada je više puta nudila pregovore sa Kinom, ali kaže da će se ostrvo braniti ako bude napadnuto i da samo tajvanski narod može odlučiti o svojoj budućnosti.