Japan može postići 90% udela čiste energije do 2035

Japan može postići 90% udela čiste energije do 2035

Smanjenje troškova skladištenja solarne energije, vetra i baterija znači da Japan može da dobije 90 odsto svoje energije iz čiste električne energije do 2035. godine, pokazalo je istraživanje Nacionalne laboratorije Lorensa Berklija, podržano od strane američkog Ministarstva energetike prikazano u sredu.

Studija takođe otkriva da japanska električna mreža, sa dodatnim skladištem baterija i međuregionalnim dalekovodima, može ostati pouzdana bez proizvodnje uglja ili novih elektrana na gas, prenosi Rojters.

Zemlje Grupe sedam, uključujući Japan, obavezale su se prošle godine da će u velikoj meri dekarbonizirati svoje energetske sektore do 2035. kako bi se uhvatile u koštac sa klimatskim promenama, ali Tokio tek treba da zacrta jasan put ka tom cilju.

Japan siromašan resursima suočava se sa značajnim rizikom za energetsku bezbednost pošto uvozi skoro sve gorivo koje se koristi u svom energetskom sektoru. Čista električna energija – koja uključuje proizvodnju iz solarne energije, vetra, hidroenergije, biomase, vodonika i nuklearnih izvora – čini 24% ukupne količine.

Studija otkriva da bi povećanje udela na 90% smanjilo troškove električne energije za 6% i emisije u energetskom sektoru za 92% u odnosu na nivoe iz 2020. godine.

Ali takođe se navodi da su jasne politike, poput postavljanja srednjoročnih ciljeva nakon 2030. godine i odgovarajućih ciljeva primene obnovljivih izvora, potrebne da bi se iskoristile prednosti ekonomske, ekološke i energetske bezbednosti.

Studija je zasnovana na modeliranju korišćenjem najnovijih podataka o troškovima obnovljivih izvora energije i baterija, i u skladu je sa ciljevima politike Japana za 2030. i posvećenošću G7.

Japan ima za cilj da smanji emisije gasova staklene bašte za 46% do 2030. u odnosu na nivoe iz 2013. povećanjem obnovljive energije u svom miksu električne energije na 36%-38%, udvostručiti nivoe iz 2019. i nuklearnu energiju na 20%-22% sa 6% iz 2019. Peti najveći emiter na svetu takođe ima za cilj da postigne neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Prema scenariju sa najnižom kombinacijom proizvodnje, skladištenja i prenosa, obnovljiva energija, uključujući plutajući priobalni vetar, iznosi ukupno 70% mešavine električne energije do 2035. godine, pri čemu će nuklearna i gasna energija činiti 20% i 10%, respektivno. , dok se postojeće elektrane na ugalj gase, navodi se u studiji.