Američko vazduhoplovstvo kupuje 26 aviona E-7 od Boinga

Američko vazduhoplovstvo kupuje 26 aviona E-7 od Boinga

Američko vazduhoplovstvo planira da kupi 26 aviona Boeing Co E-7A za rano upozoravanje i kontrolu kako bi zamenili svoju zastarelu flotu E-3, saopštilo je Ministarstvo vazduhoplovnih snaga u utorak, pošto je najavio ugovor vredan do 1,2 milijarde dolara, piše Rojters.

E-7A, predstavljen 2009. godine, može da prati i pruža podatke o ciljevima u vazduhu u realnom vremenu, i biće u stanju da kontroliše i usmerava pojedinačne avione, saopštio je Boing. Koristi 737-700 usko telo kao bazu aviona, a ne mnogo stariji 707 koji se koristi za E-3.

Boing je rekao da će razviti dve nove varijante E-7 za američko vazduhoplovstvo, bez davanja detalja o razlikama.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da se očekuje da će prvi avion biti u upotrebi do fiskalne 2027. godine i da očekuje kupovinu dodatnih 24 do fiskalne 2032. godine.

„E-7A će biti glavni vazdušni senzor Odeljenja za otkrivanje, identifikaciju, praćenje i izveštavanje svih vazdušnih aktivnosti komandantima združenih snaga“, rekao je Endru Hanter, pomoćnik sekretara Vazduhoplovnih snaga za nabavku, tehnologiju i logistiku.

Ostali operateri E-7 uključuju Kraljevsko vazduhoplovstvo Australije, vazduhoplovstvo Republike Koreje, tursko vazduhoplovstvo i Kraljevsko vazduhoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

Australija je bila prvi kupac aviona i rasporedila ga je u Iraku i Siriji zajedno sa vojskom SAD.

Generalni direktor Boeing Defense Australia Skot Karpendejl rekao je da njegov tim radi na tome kako bi mogao da iskoristi svoje lokalne sposobnosti za podršku američkom programu, kao što je to uradio sa britanskim.

„Kako to izgleda treba da se utvrdi i rukovodi se zahtevima SAD, bezbednosnim razmatranjima SAD, ograničenjima ili parametrima kontrole izvoza, a zatim gde najbolje iskoristimo naš talenat“, rekao je on novinarima na marginama Australijskog međunarodnog avio-salona.