Ljudska prava u Severnoj Koreji ostaju na radaru UN-a

Ljudska prava u Severnoj Koreji ostaju na radaru UN-a

Pitanje ljudskih prava u Severnoj Koreji ostaće na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN na zahtev Sjedinjenih Država i Albanije nakon što su u utorak podnele notu uz podršku desetina zemalja – dvostruko šta su dobili prošle godine, prenosi Rojters.

Taj potez će verovatno razbesneti Pjongjang, koji je više puta odbacio optužbe za zloupotrebe i okrivio sankcije za tešku humanitarnu situaciju. Od 2006. godine Severna Koreja je pod sankcijama UN zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa, ali postoje izuzeci za isporuku humanitarne pomoći.

Misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Kratku notu predsedniku 15-članog saveta, koju je video Rojters, potpisale su Sjedinjene Države i Albanija, a podržalo je 59 drugih zemalja i Evropska unija.

Prema proceduri veća, ako javna sednica nije održana po nekoj tački dnevnog reda u poslednje tri godine, ona će biti izbrisana osim ako se član ne protivi. Onda će to pitanje ostati na dnevnom redu još godinu dana.

Savet je svake godine raspravljao o pravima u Severnoj Koreji u poslednje tri godine, ali iza zatvorenih vrata. Kina i Rusija protive se tome da se to pitanje pokrene u savetu, koji je zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Između 2014. i 2017. savet je održavao godišnje javne sastanke o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji.

2018. nije raspravljalo o tom pitanju usred sada propalih napora lidera Severne Koreje Kim Džong Una i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da rade na denuklearizaciji Pjongjanga.

Sledeće godine Sjedinjene Države su umesto toga sazvale sastanak o pretnji eskalacije Severne Koreje usred rastućih tenzija između Pjongjanga i Vašingtona.

U značajnom izveštaju Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima u Severnoj Koreji iz 2014. zaključeno je da bi severnokorejski šefovi bezbednosti – a možda i sam lider Kim – trebalo da se suoče sa pravdom zbog nadgledanja sistema zločina u nacističkom stilu koji kontroliše država. SAD su sankcionisale Kima 2016. godine zbog kršenja ljudskih prava.