Izrael pruža maksimalnu moguću pomoć Ukrajini

Izrael pruža maksimalnu moguću pomoć Ukrajini

Izrael osuđuje agresorski rat Rusije i pomoći će Ukrajini, ali ne sme da zaboravi na stotine hiljada Jevreja koji žive u Ruskoj Federaciji, izjavio je ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen, koji je u utorak govorio na konferenciji za novinare u Berlinu nakon razgovora sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, prenosi Ukrinform.

Izrael „osuđuje“ rusku agresiju na Ukrajinu, rekao je Koen.

Istovremeno je podsetio da je Izrael u „jedinstvenom položaju“ jer u Rusiji živi 600.000 Jevreja, pa se po tome Izrael razlikuje od drugih zemalja. Za zemlju, Rusija je „glavni igrač u našem regionu“. Imajući sve ovo na umu, Izrael radi najbolje što može, naglasio je on.

Koen je podsetio na svoju nedavnu posetu Kijevu, ističući da je postao prvi izraelski ministar i prvi šef spoljnih poslova jedne bliskoistočne nacije koji je posetio Ukrajinu i izrazio solidarnost nakon početka rata punog razmera. On je ovu posetu nazvao veoma emotivnom i onom koja jasno svedoči o stavu Tel Aviva: „Izrael je na strani Ukrajine, na strani ukrajinskog naroda, i tako je od prvog dana ovog rata. Izrael u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Koen je podsetio da je predsedniku Vladimiru Zelenskom obećao solidarnost i podršku, kao i podršku njegovom „Programu mira“, što je potvrđeno tokom glasanja o rezoluciji Generalne skupštine UN prošle nedelje. Izrael je takođe najavio spremnost da značajno poveća humanitarnu pomoć.

Štaviše, dodao je da je obavestio predsednika Zelenskog o spremnosti Izraela da preda sistem ranog upozorenja.

Posebno se fokusirao na temu Irana, za koji kaže da je postao problem ne samo za region, već i za Evropu i svet uopšte.

Iransko oružje ubija evropske civile u Ukrajini, primetio je, tako da se ukrajinski narod i izraelski narod suočavaju sa istom pretnjom. Vreme je da se deluje, naglasio je Koen.

On je napomenuo da su na stolu dve opcije: proširenje sankcija, ali i „kredibilna vojna opcija“. Na osnovu onoga što obaveštajci kažu, sada je „pravo vreme da se radi na ova dva koraka“, dodao je on. Samo zajednička odlučna akcija može zaustaviti režim, naglasio je Koen i pozvao Nemačku da prizna Čuvare islamske revolucije kao terorističku organizaciju.

Rat u Ukrajini doneo je nove izazove Evropi, rekao je diplomata. Izrael može biti pouzdan partner za Evropu, kako u pogledu energetske saradnje, tako i u pogledu visokotehnoloških odbrambenih sistema.

Kako je saopšteno, ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen rekao je 16. februara na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Kijevu da će Izrael pomoći Ukrajini da razvije sistem za rano upozoravanje na približavanje raketa. i dronovi.