IAEA zabrinuta zbog granatiranja u blizini Zaporoške NE

IAEA zabrinuta zbog granatiranja u blizini Zaporoške NE

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi izrazio je zabrinutost zbog obnovljenog artiljerijskog granatiranja u blizini nuklearne elektrane Zaporožja (ZNPP) i privremenog gubitka njenog jedinog preostalog rezervnog dalekovoda, piše u saopštenju objavljenom na sajtu Međunarodne agencije za atomsku energiju u utorak, 28. februara, prenosi Ukrinform.

„Stručnjaci IAEA koji su sada u ZNPP od početka januara javili su štabu da se juče popodne moglo čuti oko 20 ‘detonacija’, očigledno u blizini elektrane, koja se nalazi na prvoj liniji aktivnog borbenog područja, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je tokom proteklih nekoliko nedelja došlo do sve većeg bezbednosnog prisustva na sajtu.

„Ovo je zabrinjavajući trend koji pokazuje hitnost i važnost uspostavljanja zaštitne zone nuklearne bezbednosti u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani“, rekao je Grosi.

On je istakao da nastavlja diplomatske napore u cilju što bržeg dogovora i implementacije ove zone, ističući da nastavlja diplomatske napore da se zona što pre dogovori i implementira.

Rezervni vod elektrane od 330 kilovolti (kV) isključen je rano u subotu nakon zvuka vojnih aktivnosti dalje, zatim nakratko obnovljen, ali je ponovo izgubljen istog jutra, takođe je rekao tim IAEA. Isključivanje se dogodilo na nekoj udaljenosti od postrojenja na drugoj strani reke Dnjepar. Električni vod je ponovo priključen u nedelju popodne.

Grosi je takođe izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih kašnjenja u rotaciji tima stručnjaka IAEA koji se trenutno nalaze na lokaciji najveće evropske nuklearne elektrane (NPP), a koji je trebalo da bude zamenjen novim timom pre više od tri nedelje.

Što je više uverljivo, Grosi je rekao da se nivo vode u glavnom rezervoaru koji čini deo reke Dnjepar, koji obezbeđuje vodu za hlađenje za ZNPP, stabilizovao poslednjih nedelja nakon prethodno prijavljenog smanjenja količine vode koju drži elektrana. Kahovka brana.