Istraživači otkrili novu koegzistenciju između algi i gljiva

Istraživači otkrili novu koegzistenciju između algi i gljiva

Istraživači sa Instituta za botaniku Češke akademije nauka opisali su simbiotski odnos između gljiva i algi koji je nauka do sada uglavnom zanemarivala. Koegzistencija algi i korticioidnih bazidiomiceta, koji su uobičajeni u šumama umerenog pojasa, dobila je novo ime: „alkobioza“.

Jan Vondrak sa Odeljenja za taksonomiju Instituta za botaniku i prvi autor studije kaže: „Pre mnogo godina, tokom terenskih izleta, više puta smo bili zbunjeni kada smo pronašli sloj zelenih algi gde su neki od gljivičnih premaza na drvetu ili kori (takozvane korticioidne gljive) su poremećene. Otkrili smo da je ovo bliska simbioza gljivica i algi, a ne lišajeva, jer gljiva ne zavisi od svoje alge za ishranu.“

Novi termin koji su istraživači uveli za ovu vrstu koegzistencije, „alkobioza“, formiran je slovima od tri ključne reči: alge, korticioidne gljive i simbioza. Presek alkobioze u svetlosnom mikroskopu (gde je hlorofil algi zelen) i fluorescentnom mikroskopu (gde je hlorofil crven zbog autoflorescencije). Rad je objavljen u Scientific Reports..

Tokom nekoliko godina, tim istraživača je prikupio veliki broj uzoraka i izvršio DNK sekvenciranje partnera algi i gljivica. Otkrili su da je simbioza veoma česta i da se javlja u velikom broju korticioidnih gljiva u klasi agarikomiceta. Pojedinačne vrste gljiva su obično verne određenoj vrsti algi iz niza algi opisanih u različitim alkobiozama.

Potom su fiziološka merenja aktivnosti algi u alkobiozama potvrdila da su alge žive, aktivne i da se intenzivno bave fotosintezom, što dokazuje da napreduju unutar gljivičnog tkiva. Alkobioze zapanjujuće liče na lišajeve, ali se razlikuju od njih po tome što gljivični partner ne zavisi od svoje alge za ishranu.

„I tako je glavna nepoznanica na koji način je ova simbioza korisna za svakog od partnera. Međutim, naše otkriće donosi i mnoga pitanja vezana za geografske, ekološke i taksonomske parametre simbioze, kao što je da li se diverzitet alkobioze povećava od polarnog do tropskim regionima“, kaže Jan Vondrak.

„Ova koegzistencija je pominjana u člancima i ranije. Ipak, najčešće su to bili samo fragmentarni komentari da se takve i takve vrste korticioidnih gljivica često nalaze zajedno sa algama. Mi smo prvi shvatili alkobiozu kao rasprostranjenu pojavu koja obuhvata veliku broj algi i gljiva“.

Tokom svog istraživanja, autori su takođe otkrili da širenju alkobioze pomažu mali gastropodi koji se često hrane korticioidnim gljivama. Njihovi izmet sadrže održive ćelije algi i gljivica koje ubrzo nakon toga stvaraju novu alkobiotsku prevlaku. Ova vrsta reprodukcije je slična lišajevima „isidia“ (tj., specifične strukture talusa lišaja koje se koriste u vegetativnoj reprodukciji).

Naučnici Instituta za botaniku opisali su simbiotski odnos koji je veoma čest u Evropi, ali koji je do sada izmicao pažnji. Na ovaj način se otvorio novi prostor za dalje proučavanje alkobioza sa različitih gledišta kako profesionalnih biologa tako i entuzijasta biologije, jer su alkobioze jasno vidljive golim okom i lako ih je razlikovati od sličnih gljiva koje ne formiraju. ovakav odnos.