SAD podržavaju plan EU za ublažavanje tenzija između Srbije i Kosova

SAD podržavaju plan EU za ublažavanje tenzija između Srbije i Kosova

SAD imaju velika očekivanja od plana koji sponzoriše Evropska unija i koji ima za cilj ublažavanje dugotrajnih tenzija između Srbije i Kosova, izjavio je u utorak visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar rekao je na onlajn konferenciji za novinare da će obe zemlje, kao i Evropa, imati koristi od stabilnosti koju će plan uvesti.

„Naša očekivanja su veoma visoka od ovog sporazuma i mislim da ono što je novo nije samo ozbiljnost obe vlade već i ozbiljnost naših evropskih partnera da se ovo desi u senci jedne od najvećih kriza koje je Evropa videla od Drugog svetskog rata. Eskobar je odgovorio na pitanje Asošiejted presa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti u ponedeljak su prećutno pristali na plan EU za okončanje višemesečne političke krize i pomoć u unapređenju bilateralnih odnosa.

Sporazumom je predviđeno da obe zemlje priznaju svoja dokumenta i nacionalne simbole i poštuju njihovu nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Dogovorili su se da prodube buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosuđa i sprovođenja zakona, zdravstva, sporta, zaštite životne sredine i nestalih osoba.

Obe zemlje žele da se pridruže EU, što im je poručilo da prvo moraju da reše svoje razlike. Sporazum kaže da oni neće ometati korake jedni drugih za pridruživanje bloku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da je „potrebno više posla“ i da će se dva lidera ponovo sastati sledećeg meseca.

Tenzije su tinjale između Srbije i njene bivše pokrajine otkako se Kosovo jednostrano otcepilo 2008. godine. Proglašenje nezavisnosti priznale su mnoge zapadne zemlje, ali mu se Srbija usprotivila, uz podršku Rusije i Kine. Pregovori između njih uz posredovanje EU nisu ostvarili veliki napredak poslednjih godina.

Nedavno su se te tenzije razbuktale oko naizgled trivijalnih stvari kao što su formati registarskih tablica vozila ili hapšenje policajca etničkog Srbina, što je izazvalo novu zabrinutost među zapadnim liderima da bi novi sukob na Balkanu mogao izbiti baš kada rat Rusije u Ukrajini ulazi u drugu godinu.

EU je posredovala u pregovorima između Srbije i Kosova od 2011. godine, ali je nekoliko od 33 potpisana sporazuma sprovedena u delo. EU i SAD su se zalagale za brži napredak otkako je Rusija prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Srbija i Kosovo potvrdili su obavezu da sprovode sve dosadašnje sporazume iz dijaloga.

Poslednjih meseci, izaslanici SAD i EU redovno su posećivali Prištinu i Beograd kako bi ih ohrabrili da prihvate nove predloge, a dvojica lidera su se sastala sa visokim predstavnicima EU na marginama velike bezbednosne konferencije u nemačkom gradu Minhenu ranije ovog meseca.