EU objavila tekst sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa

EU objavila tekst sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa

Evropska unija objavila je tekst sporazuma o normalizaciji odnosa koji su Kosovo i Srbija podržale dan ranije posle pregovora u Briselu.

Prema sporazumu, Kosovo i Srbija su se dogovorili da razvijaju normalne, dobrosusedske odnose među sobom na osnovu ravnopravnosti i da međusobno priznaju relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Kosovo i Srbija su se saglasili da se rukovode ciljevima i principima utvrđenim Poveljom UN, posebno principima suverene ravnopravnosti svih država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, prava na samoopredeljenje, zaštite ljudskih prava. i nediskriminacije.

Obećavaju da će sve međusobne sporove rešavati isključivo mirnim putem i uzdržati se od pretnje silom ili njene upotrebe.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Srbija i Kosovo neće međusobno blokirati napredak ka EU i neće podsticati druge da blokiraju svojim zaslugama.

Dogovoreno je produbljivanje buduće saradnje u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i komunikacija, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i sl. oblasti sklapanjem konkretnih ugovora.

Kosovo je pristalo da obezbedi adekvatan nivo samouprave za svoju srpsku zajednicu, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa vladom Kosova.

Kosovo i Srbija će zvanično uspostaviti status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti pouzdan nivo zaštite srpskih verskog i kulturnog nasleđa u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Kosovo i Srbija će postaviti stalne misije. Posebno će se razmatrati praktična pitanja u vezi sa stvaranjem misija.

Kosovo i Srbija će uspostaviti zajednički komitet kojim će predsedavati EU koji će pratiti sprovođenje ovog sporazuma.

Iako je sadašnji sporazum važan korak u normalizaciji, obe strane će sa obnovljenim zamahom nastaviti proces dijaloga predvođen EU, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Lideri Srbije i delimično priznatog Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, na sastanku u Briselu 27. februara okvirno su podržali plan za normalizaciju odnosa, koji su razvile Francuska i Nemačka.

EU posreduje u pregovorima između Srbije i Kosova od 2011. godine, ali je samo nekoliko od 33 potpisana sporazuma sprovedeno.

Pročitajte više ovde: Prinuđen na kompromis: kako Zapad oslobađa Srbiju zavisnosti od Ruske Federacije.