Kanada zabranjuje TikTok sa vladinih uređaja

Kanada zabranjuje TikTok sa vladinih uređaja

Kanada je u ponedeljak objavila zabranu aplikacije za društvene medije u kineskom vlasništvu TikTok sa uređaja koje je izdala vlada, rekavši da predstavlja „neprihvatljiv“ nivo rizika po privatnost i bezbednost, što doprinosi rastućem razdoru između dve zemlje, prenosi Rojters

Ovaj potez naglašava rastući lobi protiv TikTok-a, u vlasništvu kineske firme BiteDance Ltd, zbog zabrinutosti zbog njegove blizine Pekingu i zadržavanja podataka korisnika širom sveta.

Premijer Džastin Trudo rekao je novinarima da njegova vlada pažljivo razmatra kako da obezbedi bezbednost Kanađana na internetu.

„Ovo može biti prvi korak, možda je to jedini korak koji treba da preduzmemo“, rekao je on govoreći o akciji protiv TikToka.

Kako vlada zabranjuje TikTok na radnim telefonima, „mnogi Kanađani, preduzeća i privatnici će razmišljati o bezbednosti svojih podataka i možda će zbog toga doneti izbore“, rekao je on.

Zabrana bi stupila na snagu od utorka, a saveznim zaposlenima bi takođe bilo onemogućeno preuzimanje aplikacije u budućnosti, navodi se u saopštenju kanadskog Odbora za trezor, koji nadgleda javnu administraciju.

Metode prikupljanja podataka TikTok-a omogućavaju značajan pristup sadržaju telefona, rekla je predsednica Uprave za trezor Mona Fortier u saopštenju.

„Iako su rizici korišćenja ove aplikacije jasni, u ovom trenutku nemamo dokaza da su vladine informacije kompromitovane“, rekla je ona.

TikTok je prvobitno rekao da je razočaran odlukom, ali je kasnije izdao još jednu izjavu u kojoj je napomenuo da je „zanimljivo“ da je Kanada blokirala aplikaciju tek nakon sličnih zabrana u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

Zabrana je izdata „bez navođenja bilo kakve posebne bezbednosne zabrinutosti ili kontaktiranja sa nama sa pitanjima“, rekao je portparol TikToka u saopštenju poslatom e-poštom.

Evropska komisija je prošle nedelje uvela sličnu zabranu, dok je američki Senat u decembru usvojio zakon kojim se zabranjuje federalnim zaposlenima da koriste aplikaciju na uređajima u vlasništvu vlade. Indija je zabranila TikTok 2020.

Akcija Kanade predstavlja još jedan potencijalni trn u kinesko-kanadskim odnosima koji su poslednjih godina zategnuti iz različitih razloga, poslednji put zbog optužbi Otave da je Kina pokušala da utiče na njene izbore i da je vodila aktivnosti vazdušnog i pomorskog nadzora.

Peking negira te optužbe i pozvao je Otavi da prekine ono što je opisao kao neopravdane spekulacije i blaćenje.

Otava je takođe ranije isključila kineske firme iz kanadskih kritičnih mineralnih i telekomunikacionih sektora, navodeći rizike po svoju nacionalnu bezbednost.

U novembru je naredio tri kineske kompanije da se odreknu svojih ulaganja u kanadske kritične minerale, a pre toga je zabranio upotrebu 5G opreme koju su proizveli Huavei Technologies Co Ltd i ZTE Corp.

Prošle nedelje, kanadski savezni i tri pokrajinska regulatora privatnosti rekli su da zajedno istražuju TikTok zbog zabrinutosti oko prikupljanja, korišćenja i otkrivanja ličnih podataka platforme.

Trezorski odbor je u svom saopštenju naveo da je odluka da se koristi aplikacija ili platforma društvenih medija lični izbor.

„Smernice Kanadskog centra za sajber bezbednost (Sajber centar) Komunikacione ustanove snažno preporučuju da Kanađani razumeju rizike i sami donesu informisan izbor pre nego što odluče koje alate da koriste.