Peking: Prestanite da ‘prljate’ Kinu narativom o curenju Covid-19 iz laboratorije

Peking: Prestanite da ‘prljate’ Kinu narativom o curenju Covid-19 iz laboratorije

Vašington bi trebalo da prestane da politizuje poreklo Covid-19 i da „prlja“ Kinu tvrdnjama da je pandemija pobegla iz laboratorije, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning novinarima u ponedeljak.

„Pronalaženje porekla SARS-CoV-2 odnosi se na nauku i ne treba ga politizovati“, rekao je Mao, odgovarajući na pitanje AFP-a o tvrdnjama iznesenim u američkoj štampi. Vall Street Journal je u nedelju izvestio da je američko ministarstvo energetike pregledalo „nove obaveštajne podatke“ koji sugerišu da virus koji stoji iza Covid-19 nije nastao u prirodi.

„Kina je oduvek podržavala i učestvovala u globalnom praćenju porekla zasnovanom na nauci“, rekao je Mao novinarima.

„Naučno zasnovan, autoritativan zaključak do kojeg su došli stručnjaci zajedničke misije SZO-Kina nakon terenskih putovanja u laboratoriju u Vuhanu i dubinske komunikacije sa istraživačima“ je da se laboratorijsko poreklo „smatra krajnje malo verovatnim“, primetio je, dodajući da je ovaj zaključak „tačno zabeležen u izveštaju misije i da je dobio široko priznanje od međunarodne zajednice“.

Prvi izveštaji o virusu stigli su iz Vuhana, glavnog grada kineske provincije Hubei, gde se nalazi istaknuti institut za virusologiju. Američka neprofitna organizacija pod nazivom EcoHealth Alliance koristila je sredstva Nacionalnog instituta za zdravlje SAD za istraživanje koronavirusa slepih miševa na Institutu za virusologiju u Vuhanu. Kritičari su sugerisali da je ovo istraživanje predstavljalo opasnu manipulaciju virusom „dobivanjem funkcije“, što su EcoHealth i NIH negirali.

Gotovo tri godine otkako je Covid-19 proglašen pandemijom, pitanje gde je virus nastao i kako ostaje nerešeno. Hipoteza prirodnog porekla je da je virus evoluirao kod životinja i nekako prešao na ljude. Zagovornici teorije „laboratorijskog curenja“ istakli su da nije pronađena nijedna vrsta domaćina ili „nulti pacijent“ koji bi to podržali.

U međuvremenu, Bela kuća je pokušala da se distancira od curenja informacija iz DoE do Vall Street Journala. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan primetio je da su prijavljeni zaključci označeni kao „nisko poverenje“ i da druge američke obaveštajne agencije još nisu procenile.

U ovom trenutku, rekao je Salivan za CNN u nedelju, „ne postoji definitivan odgovor koji se pojavio od obaveštajne zajednice na ovo pitanje“.

SAD: Korona virus verovatno iscurio iz laboratorije