Reproduktivni faktori kod žena doprinose riziku od kardiovaskularnih bolesti

Reproduktivni faktori kod žena doprinose riziku od kardiovaskularnih bolesti

Raniji prvi porođaj, veći broj živorođenih i početak menstruacije u mlađoj dobi povezani su sa većim rizikom od kardiovaskularnih problema kod žena, prema novom istraživanju.

Studija, koju su predvodili istraživači Imperijal koledža u Londonu, pruža dokaze o uzročno-posledičnoj vezi između polno specifičnih faktora i kardiovaskularnih bolesti kod žena i identifikuje potencijalne načine za posredovanje u ovom povećanom riziku.

Studija je do sada najsveobuhvatnija analiza reproduktivnih faktora specifičnih za žene i njihove veze sa nizom kardiovaskularnih bolesti, uključujući atrijalnu fibrilaciju (nepravilan rad srca), koronarnu bolest srca, srčanu insuficijenciju i moždani udar. Istraživači se nadaju da će to pomoći lekarima da bolje razumeju i prate faktore rizika kod žena i intervenišu tamo gde je to potrebno.

Istraživači sa Imperial’s National Heart & Lung Institute, Univerziteta u Kembridžu i Iale School of Public Health analizirali su genetske podatke povezane sa starosnom dobi žena pri prvom rođenju, njihovim brojem živorođenih, njihovim godinama u prvoj menstruaciji (menarhe) i njihovim godinama u menopauzi. . Oni su pogledali prethodne studije koje su uključivale više od 100.000 žena.

Opservaciono istraživanje je ranije identifikovalo da su neki reproduktivni faktori povezani sa kardiovaskularnim oboljenjima žena u kasnijoj životnoj dobi, ali su takve studije ograničene jer nisu mogle da podrže uzročno-posledični odnos.

Koristeći statističku tehniku pod nazivom Mendelijska randomizacija, istraživači su uspeli da pokažu vezu između gena koji predviđaju reproduktivne faktore i rizika od višestrukih kardiovaskularnih bolesti. Ova vrsta analize omogućava istraživačima da preseku buku faktora kao što su ishrana, ekonomska pozadina i nivoi fizičke aktivnosti koji inače mogu da zakomplikuju celokupnu sliku, i tako ukazuje na uzročno-posledične veze.

Analiza je pokazala da su ranije prvo rođenje, veći broj živorođenih i ranija menarha povezani sa većim rizikom od atrijalne fibrilacije, koronarne arterijske bolesti, srčane insuficijencije i moždanog udara kod žena. Međutim, nije pronašla vezu između starosti menopauze i kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su takođe otkrili da je veći deo povećanog rizika od ranije menarhe rezultat toga što je ovaj faktor povezan sa ženama koje imaju viši indeks telesne mase (BMI). To znači da bi smanjenje BMI osobe moglo pomoći da se smanji ovaj rizik. Povećani rizik za ranije prvo rođenje mogao bi se delimično ograničiti delovanjem na tradicionalne kardiometaboličke faktore rizika, kao što su BMI, visok holesterol i visok krvni pritisak.

Dr Maddalena Ardisino, vodeći autor studije, sa Nacionalnog instituta za srce i pluća na Imperijal koledžu u Londonu, rekla je: „Žene su često pogrešno okarakterisane kao sa malim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što dovodi do kašnjenja u dijagnozi. Čak i kada im se dijagnostikuje , oni imaju tendenciju da primaju manje ciljani tretman od muškaraca.“

„Ova studija pokazuje jasnu vezu između reproduktivnih faktora i kardiovaskularnih bolesti. To ne znači da žene treba da brinu da li su imale menstruaciju u mladosti ili da li su imale rano prvo rođenje. Naše istraživanje pokazuje da dodatni Rizik od kardiovaskularnih bolesti se može svesti na minimum ako se tradicionalni faktori rizika kao što su BMI i krvni pritisak dobro kontrolišu. Ovi nalazi naglašavaju potrebu da lekari pažljivo prate ove faktore rizika kod žena i intervenišu tamo gde je potrebno.“

Dr Fu Siong Ng, viši autor studije, sa Nacionalnog instituta za srce i pluća na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je: „Mnoge od prethodnih studija o kardiovaskularnim bolestima bile su fokusirane na muškarce, ali naše istraživanje pokazuje da postoje polno specifične faktori koji utiču na rizik za žene“.

„Iako ne možemo tačno reći koliko ovi faktori povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, naša studija pokazuje da je reproduktivna istorija važna i ukazuje na uzročni uticaj. Moramo da razumemo više o ovim faktorima kako bismo bili sigurni da žene dobiju najbolje moguće nega.“

Dalja istraživanja su potrebna da bi se razumeo stepen veze između reproduktivnih faktora i rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao što je da li postoji linearna ili nelinearna veza između faktora i povećanog rizika.

Kardiovaskularna bolest se često smatra muškom bolešću, jer je veća verovatnoća da će je muškarci razviti u ranijoj dobi od žena. Međutim, ova grupa bolesti je ozbiljan problem za žene.

Istraživanje Britanske fondacije za srce pokazalo je da koronarna bolest srca ubija više od dvostruko više žena od raka dojke u Velikoj Britaniji svake godine, pri čemu više od 800.000 žena u UK živi sa tom bolešću. Takođe se procenjuje da je oko 380.000 žena koje danas žive u Velikoj Britaniji preživelo srčani udar.

Dr Sonja Babu-Narajan, pomoćnik medicinskog direktora u Britanskoj fondaciji za srce i konsultant kardiolog, rekla je: „Zabluda da kardiovaskularne bolesti uglavnom pogađaju muškarce košta žene zdravlja, pa čak i života.“

„Ključno je da žene budu osnažene znanjem o tome šta bi ih moglo dovesti u veći rizik od razvoja srčanih bolesti ili moždanog udara u budućnosti. Ovo uključuje dobro poznate rizike koji utiču na sve — ali za žene mogu postojati dodatni faktori rizika od njihove reproduktivne godine dodati na listu.“

„Ako želimo da spasimo više života žena, pitanje o menstruaciji i trudnoći mora biti rutina kada se procenjuje rizik svake žene od srčanih oboljenja i moždanog udara.“