G20 ne uspeva da postigne konsenzus o izvorima rata između Rusije i Ukrajine

G20 ne uspeva da postigne konsenzus o izvorima rata između Rusije i Ukrajine

Šefovi finansija G20 nisu uspeli da postignu konsenzus o opisu rata u Ukrajini i verovatno će okončati sastanak u Indiji u subotu bez zajedničkog saopštenja, rekli su delegati.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u grupi nacija G7 bili su nepokolebljivi u zahtevima da se saopštenjem direktno osudi Rusija zbog invazije njenog suseda, čemu su se usprotivile ruske i kineske delegacije, rekli su oni, piše Rojters.

Rusija, koja je članica G20, svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“ i izbegava da je nazove invazijom ili ratom.

Domaćin Indija takođe vrši pritisak na sastanak da se izbegne upotreba reči „rat“ u bilo kakvom saopštenju, rekli su zvaničnici G20 Rojtersu. Indija, koja trenutno predsedava G20, zadržala je uglavnom neutralan stav o ratu, odbijajući da okrivi Rusiju za invaziju, tražeći diplomatsko rešenje i naglo povećavajući kupovinu ruske nafte.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da nema šanse da ova grupa odstupi od zajedničke izjave dogovorene na samitu G20 na Baliju, u Indoneziji, prošlog novembra, u kojoj se kaže da je „većina članica oštro osudila rat u Ukrajini“, ali i priznala neke zemlje drugačije gledao na sukob.

„Ili imamo isti jezik ili nećemo potpisati konačno saopštenje“, rekao je Le Mer novinarima u petak.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner, govoreći na marginama sastanka u petak, rekao je da G20 ne sme da zaostaje za svojim prethodnim kritikama na račun Rusije.

„Potrebna nam je apsolutna jasnoća, ovo je rat koji je pokrenuo (ruski predsednik Vladimir) Putin“, rekao je on.

Takvi zastoji su postali sve češći u G20, forumu koji je stvoren pre više od 20 godina kao odgovor na prošle ekonomske krize, ali koji je nedavno bio sputan razlikama između zapadnih nacija i drugih, uključujući Kinu i Rusiju.

Visoki izvor G20 rekao je da su pregovori o kominikeu bili teški, s tim da su Rusija i Kina blokirale predloge zapadnih zemalja. „Indija želi da se drži formulacije sa Balija“, rekao je izvor.

Izvor i nekoliko drugih zvaničnika rekli su da je, osim iznenađenja u poslednjem trenutku, malo verovatan konsenzus oko saopštenja i da će se sastanak verovatno završiti izjavom domaćina u kojoj se sumiraju diskusije.

„U nedostatku konsenzusa, opcija za Indiju bi bila da izda izjavu predsedavajućeg“, rekao je jedan od zvaničnika.

Indijska ministarstva spoljnih poslova, finansija i informacija nisu odmah odgovorila na zahteve za komentare.