TSMC planira drugu japansku fabriku za proizvodnju čipova

TSMC planira drugu japansku fabriku za proizvodnju čipova

Tajvan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) planira da izgradi drugu fabriku čipova u Japanu za proizvodnju čipova od 5 i 10 nanometara iz druge polovine decenije, objavio je list Nikkan Kogio u petak, preneo je Rojters.

Ta odluka bi mogla da pomogne Japanu da oživi naprednu proizvodnju poluprovodnika, koju vidi kao ključni uslov za budući ekonomski rast vođen novim digitalnim tehnologijama.

Izgradnja druge fabrike TSMC-a u Japanu koštaće više od triliona jena (7,4 milijarde dolara), rekao je Nikkan Kođo.

Na pitanje o izveštaju, TSMC se pozvao na komentare generalnog direktora C.C. Vei je na svom poslednjem kvartalnom izveštaju o zaradi u januaru pozvao da kompanija razmatra izgradnju druge fabrike u Japanu i rekao da nema šta više da doda.

Vodeći svetski proizvođač naprednih logičkih čipova gradi svoju prvu livnicu u Japanu na ostrvu Kjušu, a proizvodnja poluprovodnika od 12 i 16 nanometara trebalo bi da počne sledeće godine.

Japanska vlada ponudila je TSMC-u subvenciju od 476 milijardi jena, ili oko polovine očekivanih troškova fabrike. Soni Group Corp i proizvođač auto delova Denso Corp, koji će koristiti čipove koje proizvodi, takođe su investitori.