Nova imunoterapija pokazuje obećavajuće rezultate u lečenju pacijenata sa rakom krvi

Nova imunoterapija pokazuje obećavajuće rezultate u lečenju pacijenata sa rakom krvi

Pacijenti sa rakom krvi, posebno kada se relapsiraju, imaju lošu prognozu i generalno ne prežive dugo. Poslednjih pet godina je bio uspešan u lečenju ovih pacijenata T-ćelijama himeričnih antigenskih receptora (CAR) — tipom imunoterapije gde se T-limfociti sakupljaju od pacijenata, genetski modifikovani u laboratoriji da bi izrazili „CAR“ i ponovo infundirani u pacijenata gde se umnožavaju i specifično ciljaju i ubijaju ćelije raka.

CAR T-ćelije su imale izuzetan uspeh u lečenju nekoliko vrsta raka krvi, uključujući B-akutnu limfoblastnu leukemiju (B-ALL), limfom velikih B-ćelija i multipli mijelom. Međutim, ovaj tip lečenja je logistički izazovan za isporuku i može potrajati nekoliko nedelja da se CAR T-ćelije proizvedu, a za to vreme rak može da poraste do stadijuma u ​​kome postaje preteško za lečenje.

Alternativa korišćenju CAR-T ćelija dobijenih od pacijenata obolelih od raka je korišćenje unapred proizvedenih T-ćelija himernih antigenskih receptora (CAR). CAR T-ćelije se generišu od zdravih dobrovoljnih donatora i prolaze kroz dodatni korak ‘uređivanja gena’ kako bi se uklonili sopstveni T-ćelijski receptor, omogućavajući im da se daju svakom pacijentu sa minimalnim kašnjenjem i bez izazivanja transplantata. u odnosu na bolest domaćina.

Kliničko ispitivanje CALM, započeto u King’s-u 2016. godine, imalo je za cilj da proceni terapeutski potencijal UCART19—prvog ‘gotovog’ CAR-T ćelijskog proizvoda njegovog kralja protiv odraslih pacijenata sa B-ALL.

Ovo multicentrično ispitivanje sprovedeno je u Velikoj Britaniji, SAD i Japanu sa velikim delom translacionih istraživanja koje je sprovela Grupa za ćelijsku imunoterapiju na Raine institutu, Školi za rak i farmaceutske nauke. Konačni rezultati ove studije su nedavno objavljeni u The Lancet Hematologi and Cancer Research Communications, a nadovezuju se na preliminarne podatke koji su objavljeni u The Lancet-u 2020.

Ukupno 25 odraslih pacijenata sa relapsom ili rezistentnim na lečenje B-ALL koji nisu imali druge opcije lečenja lečeni su lekovima za hemoterapiju fludarabinom i ciklofosfamidom, a neki su dodatno primali antitelo zvano alemtuzumab. Svim pacijentima su zatim date UCART19 ‘gotove’ CAR T-ćelije i praćeni su zbog neželjenih događaja i odgovora na bolest.

Utvrđeno je da su neželjeni efekti tretmana izvodljivi bez neočekivanih komplikacija. 48% lečenih pacijenata postiglo je potpunu remisiju koja je trajala u proseku 7,4 meseca. Pacijenti koji su pokazali znake odgovora na bolest imali su više nivoe ekspanzije UCART19 od onih koji nisu odgovorili. Dalja analiza je takođe otkrila da je tretman alemtuzumabom bio potreban za širenje UCART19 i odgovor na bolest.

Nalazi iz ove dve publikacije jasno naglašavaju terapeutski potencijal UCART19 i uopšteno dostupnih proizvoda CAR T-ćelija.

„Rezultati ispitivanja CALM su veoma obećavajući i po prvi put pokazuju bezbednost i izvodljivost alogenih ‘gotovih’ CAR-T ćelija. Dalji rad je u toku na poboljšanju postojanosti i dugoročne efikasnosti ovih CAR-ova. “, kaže dr Ruben Benjamin, klinički viši predavač na KCL i glavni istraživač za CALM studiju.