Mađarska će poslati delegaciju u Švedsku i Finsku zbog kandidatura za NATO

Mađarska će poslati delegaciju u Švedsku i Finsku zbog kandidatura za NATO

Mađarska planira da pošalje delegaciju u Švedsku i Finsku radi rešavanja „političkih sporova“ koji su izazvali sumnje među nekim mađarskim zakonodavcima da li da podrže zahteve dve nordijske nacije za ulazak u NATO, rekao je visoki mađarski poslanik četvrtak.

Mate Kočis, šef poslaničkog kluba nacionalističke partije Fides, rekao je tokom brifinga za novinare da se u klubu pojavila „ozbiljna debata“ oko pristupanja Švedske i Finske NATO-u, prenosi državna novinska agencija MTI.

Neki poslanici vladajuće stranke, rekao je, zamerili su što su „političari iz ovih zemalja poslednjih godina vređali Mađarsku na grub, neosnovan i često vulgaran način, a sada traže uslugu“.

Parlamentarna delegacija otputovaće u Švedsku i Finsku kako bi razjasnila svoje stavove, rekao je Kočis. Ne očekuje se da će putovanje odložiti debatu u mađarskom parlamentu, koja bi trebalo da počne sledeće nedelje, o ratifikaciji zahteva za NATO, rekao je on.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO-a pored Turske koja još nije odobrila kandidature Švedske i Finske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu. Severnoevropski susedi odustali su od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti i tražili članstvo u NATO-u u maju kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

Za prijem novih zemalja potrebno je jednoglasno glasanje svih 30 članica NATO-a.

Očekuje se da će mađarski parlament krajem prošle godine glasati o puštanju Finske i Švedske u NATO. Ali proces je nekoliko puta odložen zbog, kako je vlada rekla, prepunog parlamentarnog dnevnog reda dok su poslanici glasali o zakonu koji ima za cilj oslobađanje milijardi zamrznutih sredstava Evropske unije.

Kočiš je u četvrtak rekao da je mađarski premijer Viktor Orban posvećen prihvatanju dve zemlje, ali da su neki u njegovoj stranci Fides podeljeni, a neki tvrde da bi proširenje NATO-a „moglo da predstavlja eskalaciju postojećeg sukoba”.

„U osnovi, mi smo posvećeni održavanju, proširenju i jačanju i NATO i evropske zajednice“, rekao je Kočiš.

Ranije ovog meseca, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto branio je odbijanje Turske da ratifikuje kandidaturu Švedske za NATO, rekavši da bi Stokholm trebalo da „postupi drugačije“ ako želi da obezbedi podršku Ankare.