Džonson želi da postane generalni sekretar NATO-a

Džonson želi da postane generalni sekretar NATO-a

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson najavio je da će se prijaviti za mesto generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse.

„Da vodim NATO? Divna ideja. Znate, samo veoma uspešna. Želim da istaknem, dragi prijatelji, da imam takav plan i da niko ne zaboravi da je takav kandidat (za mesto generalnog sekretara NATO) u rezervi. Ovog puta, mislim da ću biti polaskan“, rekao je Džonson.

On je napomenuo da je bivši italijanski premijer Mario Dragi predložio da se za sledećeg generalnog sekretara NATO-a imenuje predstavnik Evropske unije.

„Potpuno se ne slažem s njim. Mislim da ima i drugih kandidata van Evropske unije. To ipak ne bi trebalo da bude EU. Ja, naravno, sebe smatram kandidatom. Ovo je dobra i važna pozicija“, dodao je bivši premijer Britanije.

Džonson je naglasio da je NATO trenutno „jači nego ikad” i da će mu se uskoro pridružiti nove članice – Švedska i Finska.

„I mi sasvim jasno vidimo da je članstvo Ukrajine perspektiva. To se mora dogoditi, to je očigledno. Putin je razotkrio sve argumente protiv ulaska Ukrajine u NATO. Sada ih više nema“, zaključio je on.

Kao što znate, aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je na ovoj funkciji od 1. oktobra 2014. godine, trebalo je da podnese ostavku prošle godine i planirao je da bude na čelu centralne banke u rodnoj Norveškoj, ali u vezi sa napadom Rusije o Ukrajini, odlučili su da mu produže mandat do 30. septembra 2023. godine.

Sada i većina saveznika više voli da ne menja šefa Alijanse i nezvanično se navodno dogovorila o produženju Stoltenbergovih ovlašćenja do aprila 2024. godine. Međutim, i sam Jens Stoltenberg bi želeo da napusti svoju funkciju na jesen ove godine.

Prema pisanju medija, ne postoji konsenzus između zemalja u vezi sa kandidaturom Stoltenbergovog naslednika.