Bivši Trampov pomoćnik pogođen tužbom

Bivši Trampov pomoćnik pogođen tužbom

Stiv Banon, bivši savetnik Donalda Trampa, tužila je advokatska firma iz Njujorka za više od 480.000 dolara. Davidoff Hutcher & Citron predstavljali su Banona u nizu spornih bitaka u sudnici, za koje on insistira da su politički motivisane.

Tužba je podneta pred državnim sudom u Njujorku prošlog petka, a tužba traži isplatu neplaćenog duga od 480.487 dolara za pravne usluge pružene Benonu između novembra 2020. i novembra 2022. Firma tvrdi da je Banon naplatio račun od više od 855.000 dolara, od čega platio je 375.000 dolara.

Firma je zastupala Banona kada je 2020. optužen za prevaru donatora koji su doprineli kampanji prikupljanja sredstava koja je imala za cilj izgradnju zida duž granice između SAD i Meksika. U tužbi Davidoff Hutcher & Citron tvrde da su pomogli Benonu da dobije pomilovanje od Trampa da odbaci ove optužbe pre nego što je Tramp napustio funkciju u januaru 2021.

Kompanija je takođe zastupala Bannona kada je optužen za nepoštovanje Kongresa jer je odbio da se povinuje nalogu komiteta Predstavničkog doma predvođenog demokratama koji istražuje pro-Trampove nerede na Kapitol Hilu 2021. Banon je proglašen krivim za nepoštovanje suda prošlog oktobra i dobio mu je kaznu zatvora od četiri meseca, na koju je uložio žalbu.

Veteran američke mornarice i bivši investicioni bankar, Banon je bio suosnivač Breitbart Nevs-a 2007. Napustio je konzervativni informativni sajt 2016. da bi vodio Trampovu predizbornu kampanju, i imenovan je za glavnog stratega i višeg savetnika predsednika nakon Trampovog poraza od Hilari Klinton. Osam meseci kasnije napustio je funkciju i vratio se političkom mišljenju.

Bannon je postupak za nepoštovanje suda opisao kao „prikazno suđenje“, rekavši novinarima ispred sudnice u oktobru da je kažnjen zbog „držanja uz Trampa i ustav“.

Iako je Trampovo pomilovanje dovelo do odbacivanja slučaja prevare protiv Banona iz 2020. godine, prošlog septembra ga je ponovo pokrenula njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms, otvoreni protivnik Trampa. Banon se suočava sa šest krivičnih prijava, uključujući prevaru, zaveru i pranje novca.

„Ovo se dešava u poslednjim danima umirućeg režima“, rekao je on nakon podizanja optužnice. „Nikad me neće ućutkati. Moraće prvo da me ubiju.“