Parada ponosa zakazana za 9. septembar

Parada ponosa zakazana za 9. septembar

Parada ponosa koja okuplja predstavnike gej, lezbijske, biseksualne i transseksualne orijentacije, biće održana u subotu 9. septembra u glavnom gradu Srbije, a predstavnici organizacije „Beograd prajd” pozvali su pripadnike LGBT zajednice da se prijave za učešće u programu Nedelje ponosa, koja počinje 4. septembra, a završava se u nedelju 10. septembra.

Kako ističu, učešće obuhvata različite tipove događaja – panel-diskusije, predavanja, jednodnevne ili višednevne konferencije, izložbe, umetničke performanse, filmske projekcije i umetničke festivale. Rok za slanje popunjenog aplikacionog formulara je 6. mart, nakon čega će predstavnici organizacije „Beograd prajd” kontaktirati sve osobe zainteresovane da učestvuju u organizaciji događaja tokom Nedelje ponosa radi daljih konsultacija i zajedničkog planiranja događaja.

Organizatori ovogodišnje Parade ponosa ističu da državni organi imaju dovoljno vremena da se pripreme za održavanje ove manifestacije i ističu da njihovi zahtevi ostaju isti još od 2017. godine i podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu, poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, kao i usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT zajednicu. Takođe se zahteva brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Predstavnici „Beograd prajda” zahtevaju od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sve one koji su bili nasilni prema učesnicima prošlogodišnjeg Evroprajda i time jasno pokažu da država ima snage i volje da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima. Oni podsećaju da je više od petoro učesnika napadnuto prilikom povratka sa Evroprajda i da su uglavnom bili strani državljani. Podsećanja radi, za bezbednost učesnika Evroprajda bilo je zaduženo 5.200 policajaca.

Organizatori Parade ponosa nedavno su uputili i otvoreno pismo Tomislavu Žigmanovu, ministru za ljudska prava i društveni dijalog, u kome su mu postavili pitanje kakva je sudbina Zakona o istopolnim zajednicama, koji reguliše pravni status pripadnika LGBT populacije u našoj zemlji. Oni su tom prilikom ocenili da odlaganjem donošenja Zakona o istopolnim zajednicama Srbija aktivno krši sopstveni Ustav i ne poštuje sopstvenu vladavinu prava, jer najviši pravni akt naše zemlje zabranjuje diskriminaciju na svim nivoima. Kako ističu, još uvek čekaju njegov odgovor i poziv na razgovor.