Džonson: Britanija treba da „otopi led“ i preda svoje borbene avione Ukrajini

Džonson: Britanija treba da „otopi led“ i preda svoje borbene avione Ukrajini

Bivši britanski premijer Boris Džonson pozvao je aktuelnu vladu da Ukrajini preda borbene avione Tajfun radi odbrane od ruske invazije u punom obimu.

„Ukrajincima trebaju F-16. Desilo se da nemamo F-16, ali imamo Tajfune. Mislim da postoji argument da Velika Britanija ‘otopi led’ i da im neke Tajfune. Ako je u pitanju obuka ljudi da koriste ovu tehnologiju – mi to možemo“, naglasio je političar.

Džonson je izrazio uverenje da će Ukrajina koristiti britanske borbene avione samo da zaštiti svoju zemlju.

Bivši premijer Britanije pozvao je i na prelazak odbrambene industrije na „vojne šine” zbog smanjenja zaliha municije.

„Ali ako pogledate britansku odbranu i kako da osigurate da je naša zemlja zaštićena i da je cela evroatlantska oblast bezbednosti zaštićena, najbolje što možemo da uradimo, najisplativija stvar koju možemo da uradimo je da uradimo da Putin bude poražen u Ukrajini i da pobede Ukrajinci“, naglasio je Džonson.

Kao što znate, Velika Britanija je početkom januara prva objavila da počinje da obučava ukrajinske pilote na zapadnim borbenim avionima, kao i da nudi pomoć drugim zemljama koje su već spremne da pošalju avione u Ukrajinu. Istovremeno, London trenutno isključuje pružanje sopstvene avijacije.

U međuvremenu, šef kabineta predsednika Andrij Jermak predložio je 22. februara da će Velika Britanija postati prva zemlja koja će deblokirati isporuku zapadnih borbenih aviona Ukrajini.