Jelen potvrđuje da se zalaže za jače sankcije Rusiji na G-20

Jelen potvrđuje da se zalaže za jače sankcije Rusiji na G-20

SAD žele da vide jače i efikasnije sprovedene sankcije Rusiji i dodatnu podršku Ukrajini, izjavila je u četvrtak ministarka finansija Dženet Jelen tokom sastanaka Grupe 20 vodećih ekonomija u indijskom tehnološkom centru u Bengaluruu.

Govoreći uoči jednogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Jelen je rekla da sankcije protiv Moskve deluju, ali da je potrebno više da se uradi kako bi se sputavali ruski ratni napori uz podršku Ukrajini.

„Trudimo se da pojačamo sankcije i da se pobrinemo da se pozabavimo kršenjem sankcija“, rekla je ona, napominjući da Rusi traže alternativne načine da „napune“ delove i opremu za zamenu i popravku oružja oštećenog u ratu.

„Uskratili smo im mnoge kanale na kojima mogu da dobiju materijal koji je ključan za njihove napore odbrane“, rekla je Jelen novinarima. „To je poseban fokus koji imamo na umu u pogledu sprovođenja postojećih sankcija, a možda i u pogledu daljih sankcija.

Jelen je rekla da SAD očekuju dodatnih 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini pored više od 46 milijardi dolara koje su već obezbeđene. Uloga Međunarodnog monetarnog fonda u tim naporima je „kritična“, rekla je ona.

„Veoma želimo da vidimo kako MMF pregovara o sporazumu o kreditiranju Ukrajine“, rekla je ona, napominjući da se izvršni direktor fonda Kristalina Georgijeva nada da će izraditi potpuni program do kraja marta.

Imajući u vidu „snažan jezik“ o ratu koji je uključen u završnu izjavu G-20 na samitu u Indoneziji u novembru, Jelen je rekla da veruje da je snažna osuda rata i njegovog uticaja na svetsku ekonomiju dostižna u Bengaluruu, iako o tom pitanju se još raspravljalo.

Ministri finansija G-20, guverneri centralnih banaka i drugi lideri trebalo bi da razgovaraju o nizu pitanja, uključujući finansiranje klime, regulisanje digitalnih valuta, napore globalnog oporezivanja i druge finansijske prioritete.

Jelen je rekla da je globalna ekonomija „na boljem mestu“ nego pre nekoliko meseci, ali „još nismo izašli iz šume“.

Ona je razgovarala sa novinarima nakon sastanka sa indijskom ministricom finansija Nirmalom Sitharaman, kojoj je zahvalila na pomoći Indije u pokušaju da se reši dužnička kriza, posebno za njenu susednu Šri Lanku. Nacija Indijskog okeana upletena je u humanitarnu katastrofu, između mnogih stvari, opterećena nestašicom hrane, goriva i lekova.

Iellen je pozvala Kinu da radi sa drugim zemljama donatorima na rješavanju problema.

Mnoge zemlje se suočavaju sa zastrašujućim dugovima, rekla je Jelen, nakon skupih napora da se ublaže najgori uticaji pandemije COVID-19. Takvi problemi su se produbili kako su računi za uvoz zemalja porasli zbog stalno viših cena hrane, nafte i đubriva i slabljenja valuta.

Jelen je posetila Zambiju u januaru, delom kako bi razgovarala o dugu te afričke zemlje od 6 milijardi dolara prema Kini, njenom najvećem kreditoru. Zambija je postala prva afrička država u eri pandemije korona virusa koja nije platila obveznice u novembru 2020. godine.

Ali mnoštvo drugih zemalja, od Laosa i Avganistana do Venecuele i Argentine, doživelo je pogoršanje finansija u protekloj godini.

Kina je izrazila podršku Šri Lanki, ali nije rekla da li će pomoći da se smanji njen dug od više milijardi dolara koji ju je ostavio u finansijskim i političkim previranjima.

Peking, jedan od najvećih kreditora Šri Lanke nakon što mu je dao kredite za izgradnju luke i drugih objekata, ponudio je dvogodišnju suspenziju otplate, ali je odbio da smanji iznos duga. MMF je kao uslov za hitni zajam postavio smanjenje duga.