UK u OEBS-u: Putin se preračunao u Ukrajini

UK u OEBS-u: Putin se preračunao u Ukrajini

Godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Putin gubi strateški i uz ogromnu cenu ruske vojske, rekao je vojni savetnik Velike Britanije Ijan Stabs na sastanku OEBS-ovog foruma za bezbednosnu saradnju u Beču u sredu, 22. februara, prenosi Ukrinforma,.

Britanski diplomata je na početku svog govora podsetio da je Rusija od novembra 2021. godine u više navrata lagala o pravoj svrsi svog vanrednog vojnog gomilanja na granicama Ukrajine i na nezakonito pripojenom Krimu. On je rekao da Rusija ne samo da je ignorisala svoje obaveze prema Bečkom dokumentu, „već je naoružala ovu meru izgradnje poverenja i bezbednosti da podrži svoju kampanju dezinformisanja i pripreme za njenu invaziju“.

„Rusija je rekla da rata neće biti. Ali Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu i, čineći to, stvorila najveću izbegličku krizu i rat u Evropi od Drugog svetskog rata“, rekao je Stubs.

S tim u vezi, on je podsetio da je Britanija više puta upozoravala da bi svaki dalji ruski vojni upad u Ukrajinu „bio ogromna strateška greška“. „Putin je pokušao da podeli i potkopa NATO. Međutim, agresivne akcije Rusije su rezultirale ujedinjenijim i još jačim NATO, spremnim da brani svaki pedalj savezničke teritorije“, rekao je Stubs.

On je takođe dodao da je ruska invazija „pokazala snagu, odlučnost i odlučnost hrabrog ukrajinskog naroda dok brani svoju domovinu“. Uz podršku svojih prijatelja i partnera, Ukrajina je „pokazala da agilnost, domišljatost i veliko vođstvo mogu imati razarajući efekat protiv takozvane super sile“, rekao je on.

Britanski diplomata je skrenuo pažnju na talas nasilja i zločina koje je pokrenula ruska vojska i naglasio da su zločini koje su počinili „velika moralna mrlja na ruskoj vojsci, koja se nikada neće zaboraviti“. Dodao je da je to bilo ogromnog troška i za narod Rusije.

„Iako je Rusija možda imala neke taktičke uspehe, oni su koštali rusku vojsku. Moral je jadan. Žrtve su ogromne, a njihovim trupama ponestaje ključnog oružja i municije. Ruske snage su izgubile značajnu količinu svojih borbi. moć. Jasno je da Rusija gubi strateški i uz veliku cenu za porodice poginulih u ovom bespotrebnom ratu. Putin se preračunao u Ukrajini“, rekao je Stubs.

On je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo „ponosno što podržava naše ukrajinske prijatelje dok se bore za oslobođenje svoje domovine“.

„Sa svakim danom koji prolazi, ruske snage nanose još više bola i patnje. Svi moramo priznati da je pružanje podrške Ukrajini koja joj je potrebna da se odbrani i potisne Rusiju sa svoje suverene teritorije najbrži i jedini put ka pravednom i trajnom miru. Suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine biće u potpunosti obnovljeni“, rekao je on.