Vučić: Po prvi put imamo prihode 2,5 milijarde evra od turizma, dakle 3,5 puta veće nego pre deset godina

Vučić: Po prvi put imamo prihode 2,5 milijarde evra od turizma, dakle 3,5 puta veće nego pre deset godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu i rekao da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica, kao i da Srbija po prvi put ima 2,5 milijarde evra prihoda od turizma.

„Mi smo u poslednjih nekoliko godina velike pomake napravili, po prvi put imamo prihode od 2,5 milijarde od turizma. Prethodnih godina naši prihodi od turizma su bili 720 miliona evra. Dakle 3,5 puta veći nego što su bili pre deset godina. Imamo dva puta više dolazaka, noćenja, gostiju koji posećuju Srbiju. Time ne smemo da budemo zadovoljni, uvek smo mislili da turizam ne pripada nama zato što nemamo more kao mnogi u našem okruženju“, naveo je Vučić i dodao da zemlje koje nemaju more, poput Švajcarske i Austrije, imaju bolji turizam od mnogih.

Vučić je istakao da posebnu čast za nas predstavlja činjenica da je zemlja partner ove godine Kina, te pozvao kineske građane da dođu u Srbiju jer im garantuje da nigde, ni u jednoj zemlji u Evropi neće biti tako srdačno dočekani kao u našoj zemlji.

Vučić je „iako to često ne radi“ pohvalio ministra Huseina Memića koji se angažovao na novim projektima vezanim za Dunav.

„Više od 70 miliona evra uložićemo od Apatina do Negotina, ne računajući onaj novac koji Veliko Gradište i Golubac već dobijaju u skladu sa postojećim projektima.  Moraćemo da radimo na banjskom turizmu, mnoge banje su nam uništene u periodu od 2000. do 2010. godine. Moraćemo i da radimo dosta toga na infrastrukturi za planinski turizam i dalje nam nedostaje infrastruktura.

Predsednik je naveo i da je broj Kineskih turista od 2012. do 2019. pre pandemije povećan 30 puta, ali da nismo zadovoljni i da želimo da on bude povećan 300 puta i 3000 puta.

„Otvaranje direktnih linija će pomoći da se veliki broj kineskih turista dovede ovde, kao što ćemo mi sa velikom želju i strašću posećivati Kinu“, rekao je Vučić.