Putin predstavio nacrt zakona o suspendovanju velikog nuklearnog sporazuma

Putin predstavio nacrt zakona o suspendovanju velikog nuklearnog sporazuma

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je nacrt zakona o suspendovanju novog ugovora START – poslednjeg postojećeg nuklearnog sporazuma između Moskve i Vašingtona – rekao je novinarima u utorak predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. Putin je najavio tu inicijativu ranije tokom dana, tokom svog godišnjeg obraćanja poslanicima.

Predsednik je tu odluku objasnio rekavši da je sporazum nasleđe vremena kada Moskva i Vašington nisu jedni druge doživljavali kao protivnike. On je takođe optužio SAD da traže globalnu hegemoniju i NATO za želju da nanesu strateški poraz Rusiji.

„Nacrt zakona koji je predstavio predsednik biće razmotren sutra na plenarnoj sednici“, rekao je Volodin i dodao da će poslanici „odluku o njemu doneti bez odlaganja“. Ukoliko bude usvojen od strane Državne dume, predlog zakona bi onda morao da odobri gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije.

„Ako Duma to sutra odobri, mi ćemo to takođe podržati“, rekao je izvor u Savetu Federacije agenciji Interfaks u utorak.

Novi sporazum START su prvobitno potpisali 2010. tadašnji predsednik SAD Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, a cilj je bio da se prepolovi broj strateških nuklearnih raketnih bacača raspoređenih širom sveta. Prema sporazumu, obe zemlje su trebale da dozvole drugoj strani ograničen broj inspekcija godišnje kako bi se proverila usklađenost sa sporazumom. Ukoliko se ne produži, ugovor je trebalo da ističe 2026.

Tokom svog govora u utorak, Putin je optužio Zapad da pod formalnim izgovorima odbija zahteve Moskve da izvrši inspekciju zapadnih nuklearnih objekata u skladu sa sporazumom. U isto vreme, članice NATO-a su zahtevale pristup ruskim strateškim objektima, iako su Novi START ugovor potpisali samo Moskva i Vašington.