Ukrajina će tražiti produženje „sporazuma o žitu” na godinu dana

Ukrajina će tražiti produženje „sporazuma o žitu” na godinu dana

Ukrajina će se ove nedelje obratiti Turskoj i Ujedinjenim nacijama sa zahtevom da otpočnu pregovore o produženju sporazuma o žitu na najmanje godinu dana i uključivanju luke Mikolajiv u sporazum.

Ovo je u intervjuu agenciji Rojters rekao zamenik ministra za infrastrukturu Ukrajine Jurij Vaskov, prenosi „Evropska istina“.

Ove nedelje ćemo poslati zvaničan predlog o potrebi rada na produženju sporazuma“, rekao je Vaskov.

Prema njegovim rečima, tačan datum pregovora, koji su prethodno vođeni u Turskoj, još nije određen.

„Tražićemo… da se produži ne za 120 dana, već najmanje za godinu dana, jer bi ukrajinsko i globalno poljoprivredno tržište trebalo da bude u stanju da planira ove obim (izvoza) na duži rok“, rekao je Vaskov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će insistirati na povećanju broja inspekcijskih grupa kako bi se eliminisalo nagomilavanje plovila koja čekaju inspekciju.

Ukrajina je više puta optuživala Rusiju da odlaže inspekcije plovila koja prevoze ukrajinsku poljoprivrednu robu, što dovodi do smanjenja zaliha i gubitaka za trgovce.

Rusija je odbacila ove optužbe, rekavši da ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma o izvozu žitarica.

Vaskov je napomenuo da se situacija sa inspekcijama nije promenila od novembra i da su sa ruske strane bile samo tri inspekcijske grupe.

„Nema pozitivne dinamike. Istovremeno, UN, Turska i Ukrajina su spremne da izvrše po 40 inspekcija dnevno, ako postoji potreba. A takva potreba postoji – oko 140 brodova čeka na inspekciju, a postoji i 40 inspekcija. “ rekao je.

Crnomorska inicijativa za žito, zaključena uz posredovanje UN i Turske prošlog jula, dozvolila je izvoz žita iz tri ukrajinske luke. Ugovor je produžen u novembru i ističe 18. marta osim ako se ne dogovori produženje.

Prema sporazumu, Ukrajina izvozi oko 3 miliona tona poljoprivrednih proizvoda mesečno, ali Vaskov je rekao da Ukrajina može da izvozi 6 miliona tona mesečno iz luka u Odeskoj oblasti i da poveća ovu cifru na 8 miliona tona ako se Nikolajev pridruži sporazumu.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za infrastrukturu Ukrajine optužili su 15. februara Rusiju za remećenje rada „žitnog koridora“.

Podsetimo, Rusija je krajem oktobra – početkom novembra zapretila da će se povući iz Crnomorske žitne inicijative i najavila suspenziju svog učešća, ali se na kraju predomislila i vratila „sporazumu o žitu“. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine opovrglo je izjavu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da je Ukrajina, navodno, istovremeno preuzela i neke nove obaveze.